Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която

...
Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която
Коментари Харесай

МЕ обяви за обществено обсъждане процедура по финансиране на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката разгласи за публично разискване процедура, с която българските семейства могат да се възползват от финансиране за създаване на фотоволтаични системи. Допустими претенденти са всички физически лица, български жители, жители на друга страна член на Европейския съюз или жители на трета страна със статут на непрекъснато пребиваващи в България, обитаващи лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна постройка. Жилището, с което се кандидатства, би трябвало да е главно на претендента и да се заменя неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.). Това оповестиха от Министерството на енергетиката.

От ведомството осведомят, че общият размер на безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е 59 840 000 лв. - 49 870 000 лв. ‬‬от Европейския съюз – NextGenerationEU, и 9 970 000 лв. национално финансиране.‬‬

Процедурата се състои от два съставния елемент: първият е за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване, а вторият - за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за планово предложение по първия - Компонент 1, е до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1 960,83 лева, и до 70% от цената на системата, само че не повече от 15 000 лв. по втория  - Компонент 2.

По процедурата е планувано напълно електронно подаване и оценка на предложенията посредством Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност (ИСУН 2020, раздел " Национален проект за възобновяване и резистентност " ).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР