Министерството на електронното управление (МЕУ) ще търси сътрудничество с академичната

...
Министерството на електронното управление (МЕУ) ще търси сътрудничество с академичната
Коментари Харесай

Българската форма на кирилицата в държавните сайтове? Кабинетът търси помощ от академичната общност

Министерството на електронното ръководство (МЕУ) ще търси съдействие с академичната общественост, която да подкрепи самодейността за налагане на българската форма на кирилицата в уеб страниците на държавната администрация. Това оповестиха от пресцентъра на ведомството в сряда.

За самодейността на министерството заяви при започване на март министърът на електронното ръководство Божидар Божанов . В момента множеството от документите, издавани от българската страна, както и текстовете в уеб страниците на администрацията употребяват съветската версия на кирилицата. Тя, а не българската такава, е всеобщо употребена и въобще в страната.

От известието на МЕУ от сряда излиза наяве, че министерството се е обърнало към Националната художествена академия за съдействие при създаването на шрифтове с българска форма на кирилицата. Целта е те да се употребяват в печатните и електронните документи, както и в приложенията, уебсайтовете и порталите на държавната администрацията.

Идеята е записана в новите Правила за институционална еднаквост на интернет уеб страниците и портали на държавната администрация, допълват от МЕУ.

"Правим това напълно за опазване на българската еднаквост в един световен свят и като част от европейското семейство на развити демокрации, само че със свои неповторими черти и своя книжовност ", сподели министър Божанов, представен от Българска телеграфна агенция.

"Искаме да съхраним и развием националната еднаквост, вплетена в буквите, и да я създадем част от построяването на българската институционалност ", добави още той.

С новите правила, въведени от министерството, се постанова условие всички държавни институции да употребяват единствено тъкмо избрани шрифтове. Целта е по този начин да се сътвори единна рамка за институционална еднаквост.

По-рано през март Божанов посочи пред Свободна Европа, че това е първата сходна самодейност на равнище държавно управление.

"Досега такива начинания е имало единствено в неправителствения бранш, а ние ще стъпим на техния опит ", сподели Божанов. Идеята е зародила преди да стартира войната в Украйна.

Текстът, който четете сега в уеб страницата на Свободна Европа, е набран точно с шрифт, който има български генезис (). Той се разграничава от обичайна съветска кирилица по двайсетина букви, като главните разлики са в постоянните (малки) букви. Малкото П да вземем за пример е същото като дребната латинска N - "п ", дребното Т се равнява на малко латинско М - "т ".

Тези елементи придават "заобленост " на буквените форми. В съветската си форма постоянните (малките) са най-често умалени разновидности на основните, като това ускорява така наречен отвесен акцент, типът на думите припомня безкрайна дървена ограда.

Други разлики се намират в дължините - да вземем за пример на буквите в, з и д, които излизат нагоре и надолу от реда и основават динамичен темп.
 Как написахме  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР