„Министерство на земеделието приема развитието на лозаро-винарския сектор като един

...
„Министерство на земеделието приема развитието на лозаро-винарския сектор като един
Коментари Харесай

Министър Иванов заряза лозята: Страната заема достойно място на винената карта на света

„ Министерство на земеделието приема развиването на лозаро-винарския бранш като един от своите цели. Определено можем да кажем, че с триумф се ползва Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш 2019-2023 г.” Това съобщи през днешния ден министърът на земеделието Иван Иванов във връзка отбелязването на празника на лозаря св. Трифон Зарезан в гр. Плевен. Той и заместник-министрите Стефан Бурджев и Иван Христанов се включиха в обичайното зарязване на лозята, които се провеждат от Института по лозата и виното – Плевен, оповестиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Министър Иванов поздрави всички лозари и винопроизводители по случай техния празник и им пожела 2022 година да бъде доста плодородна за тях.

Аграрният министър добави, че ограниченията, по които се подкрепят стопаните са „ Преструктуриране и преработка на лозя “, „ Информиране в страните членки “, „ Застраховане на реколтата “, „ Събиране на реколтата на зелено “ и „ Инвестиции в предприятия “, с годишен бюджет повече от 50,305 млн. лева Той разясни, че през предходната година са подписани 196 контракта по програмата, а общо разплатените средства са над 36 млн. лева По думите му през тази година следва да бъдат разгласен банкет по четири ограничения.

„ В съдружното съглашение е записано, че образованието в земеделието е приоритет. Предвидили сме да се развият локални центрове за образование на аграрни производители “, заяви министърът. Той разясни, че главно място ще имат Селскостопанската академия и Националната работа за препоръки в земеделието за повдигане на сектора на крайници с добре готови сектори. Д-р Иванов акцентира, че в работата си постоянно ще бъдем на страната на земеделските производители и в частност на лозаро-винарския бранш.

Министър Иванов посочи още, че тази година са увеличени средства за подкрепяне по редица ограниченията. По мярка „ Преструктуриране и преработка на лозя “ растежът е от 75 на 90% от разноските за всяка активност. При мярката за „ Инвестиции в предприятията от 50% на 70% се усилват помощта за микро-, дребни и междинни предприятия, от 25 на 35% за предприятия с по-малко от 750 чиновници или с оборот, по-малък от 200 млн. евро и от 15 на 25% за предприятия с над 750 чиновници или с оборот над 200 млн. евро.

Ръст има и по мярката „ Застраховане на реколтата “, той е от 50 на 70 на 100 за претенденти, застраховали реколтата си против неподходящи климатични условия, загуби, породени от животни, заболявания по растенията или нашествия от пакостник. За 2021 и 2022 година прибавен нов осигурителен риск – загуби породени от пандемии по хората. Увеличението по размер „ Събиране реколтата на зелено “ е от 50 на 70% от сумата на директните разноски за интервенциите по премахване на гроздовете и на загубата на доходи от използването на мярката само че не повече от 3410,74 лева./ха.

„ Едни от водещите детайли в този бранш са както качеството на продуктите, по този начин и грижата за потребителите. България споделя изцяло европейската политика за високи стандарти за произвеждане на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени артикули “, акцентира министър Иванов. И уточни, че страната ни заема почтено място на винената карта на света и се е утвърдила като желана дестинация за винен туризъм. Той изясни още, че през последните години се следи трайна наклонност на растеж на винопроизводителите. През предходната година те доближават 336, сочат данните на Изпълнителната организация по лозата и виното. За съпоставяне през 2020 година те са били 311, а година по-рано – 282.

Преработеното гризне през 2021 година е 127 661 тона, а съхраняваните количества вино към 31 юли на винарска година е 81 580 465 литри.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР