Министерство на земеделието, храните и горите работи по изготвянето на

...
Министерство на земеделието, храните и горите работи по изготвянето на
Коментари Харесай

Със законодателни промени решават казусите със земеделски земи

" Министерство на земеделието, храните и горите работи по правенето на законодателни промени по въпросите със аграрни земи. Те ще бъдат оповестени за публично разискване, а по-късно импортирани в Парламента ", съобщи заместител -министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Тя дружно с омбудсмана Мая Манолова се срещна със земеделци - производители и притежатели на земя от Община Вълчедръм, Област Монтана. Целта на визитата е порочна скица, в която терени в района са отдадени по едно и също време на четири компании, чиито шефове и съдружници подписват между тях контракти, без да са притежатели на парцелите.



" Готова съм още на 1 септември в първия ден от работата на Народното събрание да внеса оферти и да упорствам за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Очаквам също по този начин, те да бъдат припознати от депутати от всички парламентарни групи, определени от Монтана и района, тъй че по най-бързия метод Народното събрание да анулира лобистката корекция, освен това със същото забележително единогласие и възторг, с които е била призната в края на 43-ото Народно събрание ", съобщи омбудсманът Мая Манолова.

 Порожанов и Манолова вземат решение казуса със схеми със земи в Монтанско
Порожанов и Манолова вземат решение казуса със схеми със земи в Монтанско

Действия са подхванати за 79 случая в разнообразни области в страната

Вергиния Кръстева напомни, че още след първите получени сигнали за опит за машинация, министър Румен Порожанов е издал инструкции до всички регионални и общински служби по земеделие. Тя изясни, че чиновниците наблюдават правото на наемодателя или арендодателя да подписа този контракт, като се търси връзка със притежателя.

При открити нередности, всички случаи се предават на районната прокуратура. " В непрекъснат контакт сме с нашите чиновници и подсигурявам, че все още няма регистрирани контракти, за които не е потвърдена връзката със притежателя ", сподели заместник-министърът.

 Обмудсманът сезира земеделския министър за схеми със земи в Монтанско
Обмудсманът сезира земеделския министър за схеми със земи в Монтанско

Земеделските земи се употребяват без позволение на притежателите

Окончателното решение на казуса ще се случи след приемането на законодателни промени, които да създадат невъзможни схемите и измамите със аграрни земи.

" Най-малкото, което може и би трябвало да се направи, е да се върне условието за показване на схема в Агенцията по вписванията, тъй че да стане невероятно вписването на контракти от несобственици и без връзка със притежателя. Има потребност от едно по-детайлно споразумяване на този тип поземлени връзки, тъй като тук стои въпросът за така наречен " бели петна " - това са земи, парцели и масиви, които биха станали лесна плячка на измамници, тъй като хората, притежателите или са в чужбина, или по други аргументи нямат връзка със земята ", добавя Мая Манолова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР