Министерство на регионалното развитие обяви във вторник, че стартира обществено

...
Министерство на регионалното развитие обяви във вторник, че стартира обществено
Коментари Харесай

МРРБ „пренаписа“ собственото си предложение за нов ВиК закон

Министерство на районното развиване разгласи във вторник, че започва публично разискване на втори вид на план на Закона за водоснабдяване и канализация. Първият вид на проектозакона бе оповестен в края на ноември предходната година. Като претекст за редакцията в този момент от ведомството показват отразени и взети под внимание бележки при първото разискване.

При съпоставяне на двата разновидността на проектозакон излиза наяве, че в действителност текстовете са съвсем идентични, като няма отразени огромни промени. Единствената редакция е обвързвана с „ ВиК Холдинга “, както и с възнаграждението на членовете на новата Комисия, която ще дефинира цените на ВиК услугите, като заплащането им е понижено.

Общественото разискване на новия законопроект ще продължи 30 дни и е планувано измененията да влязат в действие от обнародването в Държавен вестник.

Припомняме, че проектозаконът от предходната година бе пуснат за разискване по бързата процедура - за период от 14 дни. Тогава като претекст от Министерство на регионалното развитие посочваха бързи промени, заложени в Плана за възобновяване и резистентност. 
Нова комисия ще дефинира цените на ВиК услугитеКакви са измененията?
В първия проектозакон бе изработен опит да се продължи консолидацията в бранша, само че и бе въведен нов, напълно независим орган, който да контролира цените на ВиК услугите в страната – така наречен Комисия.

В новият проектозакон е понижено възнаграждението, което получават ръководителят и членовете на въпросния нов регулаторен орган. Ако във разновидността от предходната година бе записано, че ръководителят получава хонорари в размер 90% от осем междинни месечни заплати на наети в бранша, според данните на Национален статистически институт, то в този момент е посочено, че този % ще е 93 на 100, само че от три междинни месечни заплати.

Възнаграждението на членовете на комисията трябваше да е 80 на 100 от осем междинни месечни заплати на наетите бранш ВиК, само че в този момент е направена смяна и те ще получават 85% от три междинни месечни заплати.

Новият проектозакон не вкарва нови функционалности на държавния „ ВиК Холдинг “. Няма промени в метода на финансирането му. Интересното в тази ситуация е, че в остарелия проектозакон той бе споменаван с формалното си наименувание. В новия обаче на всички места е сменен с „ юридическо лице по смисъла на Закона за обществените предприятия “ или „ юридическо лице по член 48 от Закона “.

Раздел II, чието наименувание в старите текстове бе „ Български ВиК холдинг “ в този момент е сменено от „ Упражняване правата на страната във ВиК операторите с държавно присъединяване в капитала “. 

Не е ясно за какво е била нужна сходна публицистична корекция.

Припомняме, че въпросният холдинг бе основан през 2020 година с капитал от 1 милиарда лева и сплотява към 24 ВиК оператора. В последните 3 години холдингът раздаде заеми на въпросните оператори, които страдаха от липса на финанси поради високите цени на тока, пандемията и други.
Какво не се трансформира?
Запазват се пълномощията на Комисията с изключение на да утвърждава цените на водата, да упражнява надзор за използването на към този момент утвърдените цени от ВиК операторите, както и да постанова наказания за несъблюдение. Заседанията са открити, когато се преглеждат заявки за одобрение на цени на ВиК услуги. Решенията обаче за установяване на цените се вземат на закрито съвещание.

Методите за контролиране на цените, разпоредбите за тяхното формиране, редът за внасяне на предложенията за цените и за одобряването им ще се дефинират с разпоредба, призната от Министерския съвет по предложение на министъра на районното развиване.

Цените могат да бъдат преразглеждани служебно от Комисията или по искане на операторите в няколко случаи – когато възникне непредвидено събитие, което смяна приходите и разноските на операторите, само че и при нарастване или понижение на ценообразуващите детайли (цени на горива, електрическа енергия, минимална работна заплата, водни количества и др).

Заложено е седалището на Комисията да е в София и да бъде самостоятелна от изпълнителната власт, като е планувано само да се регистрира пред Народното събрание. Дейността ѝ ще се финансира от държавния бюджет.

Консолидацията остава на дневен ред. За да се обезпечи дейно ръководство и употреба на ВиК системите, територията на страната се разделя на 28 обособени територии, които съответстват с административните области. За всяка от тях ръководството се реализира от асоциация по ВиК, а обезпечаването на дейностите и услугите се разпорежда посредством контракт на ВиК оператор.

В случаите, в които такова обединяване (консолидация) следва, съответните общини ще бъдат включени в асоциацията по ВиК, общинските активи ще бъдат предоставени за ръководство на асоциацията и правата на ръководство ще се упражняват посредством решенията на асоциацията.

Специален раздел в законопроекта урежда въпроса със обществената отбрана на потребителите на ВиК услугите. Уточнено е, че обществена търпимост на цената на ВиК услугите е налице, в случаите когато нейната стойност, избрана на база минимално месечно ползване на вода за питейно-битови потребности от 2.8 куб. м на едно лице не надвишава 2.5 на 100 от междинния месечен приход на домакинство за съответната административна област. Доходът се дефинира по данни на Националния статистически институт на годишна база.

Политиката в бранша се реализира от министъра на районното развиване и благоустройството на национално равнище, от регионалните шефове на равнище административна област и от общинските препоръки и кметовете на общини на равнище общини.

Посочени са и опциите за финансиране на бранш ВиК. Извън цените на услугите, това са средства от държавния бюджет, общинските бюджети, от юридическо лице по смисъла на Закона за обществените предприятия, с едноличен притежател на капитала страната, представлявана от министъра на районното развиване и благоустройството и средства от европейски фондове и стратегии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР