Министерство на регионалното развитие и благоустройството официално публикува утвърдени Насоки

...
Министерство на регионалното развитие и благоустройството официално публикува утвърдени Насоки
Коментари Харесай

Обявиха как ще се кандидатства за безплатно саниране

Министерство на районното развиване и благоустройството публично разгласява одобрени Насоки за кандидатстване по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I “, финансирана със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Процедурата към този момент е отворена и всички искащи притежатели на многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, могат да стартират подготовката на документи и подаването им посредством общинските/районните администрации.

Настоящият първи стадий планува безвъзмездната финансова помощ да е 100% от допустимите разноски, като набирането на планови оферти за осъществяване на вложения да завърши на 31.05.2023 година

Предложения по актуалната процедура могат да бъдат подавани единствено в партньорство с общинската администрация на общината или районната администрация на региона, където се намира постройката. Тя ще бъде водещ сътрудник в плана и ще извършва функционалностите по неговото административно и финансово ръководство, както и отчитането му.

В актуалната скица е възможно една администрация да взе участие с повече от едно планово предложение, при изискване, че не е за една и съща постройка. В едно планово предложение не може да бъде включена повече от една постройка.

След приключването на този първи стадий, ще започва банкет на планове по нова процедура за осъществяване на втори стадий от реализирането на подмярка „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “. Във втория стадий обаче безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разноски. Тя ще започва след края на тази процедура и кандидатстването по нея ще завърши на 31.12.2023 година

При първата процедура претендентите за средства подават предложение за осъществяване на инвестиция посредством формуляр за кандидатстване в Информационна система на Механизма за възобновяване и резистентност в сходство с изискванията, избрани в тези насоки.

Оценката и класирането на плановите оферти се прави от оценителна комисия.

Санират гратис единствено 1000 здания, по-късно ще се доплаща

Сдружения на притежатели, подали заявки за интерес и финансова помощ по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, няма да ползват  преимущество при кандидатстване по актуалната процедура и следва да подадат всички изискуеми документи.
 Министерство на регионалното развитие Министерство на регионалното развитие
Във формуляра за кандидатстване претендентите следва да дават информация за:

1.            Завършено енергийно-ефективно възобновяване на многофамилни жилищни здания — актуализирана жилищна инфраструктура (РЗП) – РЗП кв.м.

2.            Понижаване на годишното ползване на първична невъзобновяема сила kWh/год.;

3.            Намаляване на излъчванията на парникови газове (tCO2 /год.)

4.            Процент икономисване на ползване на първична невъзобновяема сила

5.            Брой актуализирани независими обекти с жилищно предопределение – брой;

За Столична община оптималната сума, която тя ще получи, е 150 млн. лв., а за градовете Пловдив, Варна и Бургас – по 80 млн. лева За център са население по-малко от 150 000 души, като Стара Загора и Русе да вземем за пример, сумата е 50 млн. лв.., написа още в насоките. Минималният размер на декларираните средства по всеки самостоятелен план е 50 000 лв., а оптималният за сграда/ блок-секция не може да надвишава 9 500 000 лв..
  По тематаНе чакайте последния миг за кандидатстване за саниране саниране кандидатстване Министерство на регионалното развитие насоки .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират мнения
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР