Министерство на отбраната обяви още една многомилионна поръчка в опит

...
Министерство на отбраната обяви още една многомилионна поръчка в опит
Коментари Харесай

МО пусна поредна милионна поръчка за МиГ-29

Министерство на защитата разгласи още една многомилионна поръчка в опит да избавя и поддържа МиГ-29.
Този път МО търси компания за основен/капитално оздравителен ремонт (КВР) на кутии на самолетните елементи КСА-2 за аероплан МиГ-29. Това е посочила информация на Българска телеграфна агенция в Регистъра на публичните поръчки.
Предметът на публичната поръчка включва осъществяване на КВР два броя кутии на самолетните елементи КСА-2 аероплан МиГ-29. Срокът за осъществяване на услугата за всяка една КСА-2 не би трябвало да бъде по-голям от 12 месеца. Прогнозната стойност на поръчката е 4,7 млн. лв. с включен Данък добавена стойност. Крайният период за приемане на предложения или на заявки за присъединяване е 14 септември.
В края на предходната седмица България и Полша публично подписаха контракт, съгласно който полска държавна компания ще ремонтира 6 мотори за български Миг 29. До съглашението се стигна след извършена социална поръчка и влезнало в действие Решение на възложителя № 63/29.06.2023. Стойността на контракта е 9 552 000,00 евро, без Данък добавена стойност. Предмет на ремонтно-възстановителните действия ще бъдат 6 броя мотори, като е планувано за всеки мотор срокът на ремонт да не надвишава 9 месеца от датата на предаване. Двигателите ще бъдат ремонтирани в ремонтната база на изпълнителя в Полша.
Първоначално ремонта трябваше да е с реализатор " ТЕРЕМ – Холдинг " ЕАД, която е благосъстоятелност на МО.  Подизпълнител пък трябваше да е украинският цех " Мотор " е подизпълнител. Офертата на ТЕРЕМ беше за близо 15,5 млн. лева без мито и Данък добавена стойност. " Терем " беше определена, тъй като офертата ѝ е доста по-ниска от втората компания поканена да взе участие в търга. Това е полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. Най-ниската цена, която е била контрактувана с полската компания е 18.68 млн. лева без мито и Данък добавена стойност.
По-късно " Терем " се отхвърлиха от договорката и полската компания остана единствената, която може да извърши поръчката.
Министерство на защитата разгласи преди време и  поръчка за закупуване на 6 ремонтирани мотора за МиГ-29 на българските Военновъздушни сили за 26,4 млн. лева Тя обаче беше прекъсната в края на юли, тъй като не се откри нито един претендент.
Преди дни министърът на защитата Тодор Тагарев разгласи по време на чуването си в парламентарната комисия по защита, че България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, до момента в който самолетите F-16 Block 70 не поемат напълно защитата на българското въздушно пространство. Той призна, че МО има проблеми с поддръжката на МиГ-29.  Министърът съобщи, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да откри опция на МиГ-29. Тагарев изрази вяра да бъде подписан контракт за ремонт на мотори на МиГ-29, с което да бъде дадена „ глътка въздух “. 
Само в Украйна, Русия и Беларус може да се търси ремонт с лиценз, а пък мотори могат да дадат същите страни и Полша и Словакия. Братислава разгласи, че дава всичко обвързвано с МиГ-29, на Украйна. Същото стори и Полша, само че тя резервира няколко бройки и към този момент ни дава два мотора. Всичко това обаче се смята, че е незадоволително за поддържане на самолетите до 2029-2030 година, когато се допуска, че ще могат да се употребяват за бойни дужерства закупените от България за към 5 милиарда лева от Съединени американски щати 16 изтребители F-16. Първите 2 от тях би трябвало да дойдат през 2025 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР