Министерство на културата поряза Пловдив с финансиране за проект за

...
Министерство на културата поряза Пловдив с финансиране за проект за
Коментари Харесай

Нарочно ли? МК отряза Пловдив и за ремонта на къща “Хиндлиян“

Министерство на културата поряза Пловдив с финансиране за план за реституция и консервация на къща „ Хиндлиян”. Аргументът на комисията е, че е нарушена т. 6, т.4 от Правилата за кандидатстване, която гласи, че не се преглеждат настояванията от лица – в тази ситуация Община Пловдив, които не са изпълнили изискванията при предишно финансово подкрепяне от МК и не са отчели изразходването на средствата по избрания нормативен ред.

Решението на комисията е меко казано необичайно по две аргументи. Първо, планът за реставрацията и консервацията на стенната полихромна украса на паметника на културата от национално значение не е подаден от Община Пловдив, а от Общински институт „ Старинен Пловдив”.

ОИ „ Старинен Пловдив” е независимо юридическо лице и не е сключвало контракт с Министерството на културата, по която и да е оповестена от ведомството стратегия.

Второ, предходният план, който МК показва като недовършен и още веднъж е за реституция и консервация, само че на тавана в същата къща, е завършен, специфична комисия, назначена от министъра на културата, е приела обекта и е издала Протокол и Заповед. Разплатени са и всички разноски.

Проектът за реституция и консервация на тавана в „ Хиндлиян” е характерен образец за сложната връзка с Министерство на културата.

Община Пловдив кандидатства за финансиране в Министерство на културата през март 2020 година и получава 18 208,20 лева, вместо желаните близо 100 000 лева Срокът за осъществяване на плана е до 15 ноември същата година. Той обаче е продължен поради изключителното състояние поради Ковид-19 до 28 февруари 2021 година, а писменият доклад да бъде импортиран в МК до 15 март 2021 година

В избрания период в контракта - на 25 февруари, Общината сезира Министерството, че е належащо назначението на комисия, която да одобри осъществените консервационно-реставрационни действия. Такава министърът на културата по това време Боил Банов назначава със заповед на 16 април 2021 година, а тя се събира на 21 април. Протоколът от инспекцията е направен 24 април, а Заповедта на Приемателната комисия – на 27 май.

Очевидно Общината няма по какъв начин да регистрира плана си в период до 15 март 2021 година, тъй като Министерство на културата е назначило Приемателната комисия след въпросния период, а самата документи от МК се е забавила до края на май.

Община Пловдив изпраща цялата отчетна документи на 22 юни 2021 година В средата на септември за изненада на специалистите под тепетата от културното ведомство е получен мейл, че документите още веднъж би трябвало да бъдат изпратени, тъй като са изгубени.

Епистоларната сага продължава при няколко министри на културата – Боил Банов, Велислав Минеков – на два пъти, Атанас Атанасов. И никой не дава отговор на питанията на Общината по кое време Културното министерство ще преведе последните средства по контракта – 5000 лева или 30 % от общо отпуснатата сума.

Междувременно Община Пловдив е изплатила тези пари на изпълнителя, тъй като е застрашена със съдия-изпълнител да ѝ бъдат запорирани сметките, тъй като приемателната комисия е одобрила и приела свършената работа.

„ През това време вашият пост бе заеман от няколко министри, от които не получихме отговор дали и по кое време ще бъдат изплатени отпуснатите ни според контракта сред Министерство на културата и Община Пловдив суми. За Общината осъществяването на този план бе от изключителна значимост и сполучливото му осъществяване способства за имиджовото показване на къща „ Хиндлиян” пред туристите”, пишат в едно от последните си писма до министъра в оставка Атанас Атанасов.

Отговор не получават, само че пък научават, че съгласно Министерство на културата има проблем преди дни, когато излиза наяве, че планът за реставрацията на стенните украшения на „ Хиндлиян” е отритнат.

„ Кореспонденцията ни с министерството е дълга и, за жалост, неефективна. Общината е сложена в обстановката, в която всекидневно изпадат жителите в България – да се усещат безсилни да получат информация и експертна помощ. Ние обаче ще реагираме, тъй като това отношение към културно-историческото завещание на Пловдив е неприемливо. С публично писма приканихме министъра в оставка Атанас Атанасов и специалистите във ведомството да преразгледат решението на комисията. Могат да бъдат ориентирани и целеви средства за реализацията на този план, защото къща „ Хиндлиян” е архитектурно-художествен монумент от национално значение, а плануваните реставрационно-консервационни работи са спешни и наложителни”, разяснява пред PlovdivTime заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов. Той добави, че в случай че от ведомството още веднъж останат безмълвни, общината е подготвена да си търси правата и в съда.

Зам.-кметът акцентира, че казусът за Пловдив в действителност е доста огромен, тъй като със същия фиктивен мотив могат да бъдат отхвърлени планове и на други културни институции – музеи и галерии.

Припомняме, че заради пасивността на Министерството пропадна и реставрацията и консервацията на къща „ Павлити”, откакто от ведомството, макар настоятелността на общината, пропуснаха периодите за сключване на анекс към контракта за удължение на периода заради неявяването на претенденти за ремонта.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР