Министерство на електронното управление ще създаде звено за мониторинг и

...
Министерство на електронното управление ще създаде звено за мониторинг и
Коментари Харесай

Предвиждат се промени в Закона на ДАНС заради фалшивите новини

Министерство на електронното ръководство ще сътвори звено за мониторинг и разбор какво се случва с изявленията във Facebook . Toва съобщи министърът на електронното ръководство Божидар Божанов по време на присъединяване в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание.

По думите му страната не е тази, която би трябвало да каже кое е истина или кое не е истина. Към момента няма държавен орган, който да има експлицитни пълномощия по тематиката за това кое е истина и кое не, изясни Божанов.

На Божидар Божанов също е била предложена подправена вест, като той я е препратил към Facebook за какво съответната вест е била изпратена към министъра на електронното ръководство. Към момента законодателството в България има текстове на база, на които интернет троловете да бъдат преследвани . Няма потребност да се вършат спомагателни промени, с цел да се криминализира едно или друго, сподели още Божанов.
 Политическа партия прикани българите да не се поддават на подправени вести против тях
Политическа партия прикани българите да не се поддават на подправени вести против тях

Наблюдава се дейна дезинформация и засилено тиражиране на подправени вести в обществото

Директорът на дирекция " Информационна сигурност " в ДАНС Виолета Андреева разяснява, че в Европейски Съюз повече се употребява терминът " дезинформация ", тъй като се смята, че думата " подправени вести " не обгръща цялостния ѝ размер. С дезинформация Европейски Съюз се занимава още от 2016 година, като 2018 година излиза Кодекс за държание по отношение на дезинформация. Подготвени са оферти за промени в Закона за ДАНС за предварителна защита, секване и противопоставяне на дезинформацията и хибридни закани.

Тя уточни, че тематиката за дезинформацията е доста сензитивна и главните способи са навременно даване на информация за развиване на такива процеси, както и предаването им на способените органи.

От своя страна началникът на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП комисар Владимир Димитров съобщи, че се прави регулярен мониторинг на обществените мрежи или телеграф канали за да бъде събрана информация за готови закононарушения или нарушавания на публичния ред. ГДБОП работи и по сигнали на жители и организации, оклеветени по някаква обява. ГДБОП и ДАНС всекидневно споделят по тематиката за дезинформацията и подправените вести.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР