Министерствата на здравеопазването и на образованието и науката са в

...
Министерствата на здравеопазването и на образованието и науката са в
Коментари Харесай

Обявиха как ще се налагат мерките срещу разпространението на грипа

Министерствата на опазването на здравето и на образованието и науката са в непрекъсната връзка по повод разпространяването на сезонния грип. Вчера, 10 януари, в здравното министерство заседава Експертният съвет към министъра на опазването на здравето, зает с епидемиологичната обстановка в страната. Това сподели министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг в Министерския съвет и акцентира, че сега не се постанова въвеждането на ограничения на национално равнище. Разпространението на сезонния грип е най-сериозно в Бургаска област, по тази причина и през вчерашния ден Областният спешен щаб взе решение за оповестяване на грипна зараза в региона, посочи още министърът.

Мерки ще бъдат въвеждани при нужда само на регионално равнище, като от компетентността на здравните управляващи са действия като ограничение на свижданията, краткотрайно прекратяване на детските и женските съвещания, на имунизациите, плановите интервенции и така нататък На този стадий специалистите предвиждат пикът на грипната зараза да бъде след 10–15 дни.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов заяви, че е взето решение учениците в област Бургас, считано от 12 до 17 януари, да бъдат в грипна почивка, т.е. дните да бъдат неучебни. Образователният министър акцентира, че по този метод ще се действа и във връзка с образователния развой във всички области – като първа стъпка при нараснали равнища на заболяемост от сезонен грип ще бъдат обявявани неучебни дни, а като втора стъпка, в случай че се наложи и там, където има обезпечена опция за това, ще се пристъпи към образование в електронна среда. Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев моли жителите да заобикалят места със скупчване на доста хора и акцентира, че носенето на маски е целесъобразно. 
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР