Министерският съвет взе решение за приемане на Национална стратегия за

...
Министерският съвет взе решение за приемане на Национална стратегия за
Коментари Харесай

Кабинетът прие Национална стратегия за детско здраве 2030

Министерският съвет взе решение за приемане на Национална тактика за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа 2030 и на План за деяние за осъществяване на Националната тактика, оповестиха от държавната пресслужба.

Стратегията е първият обособен народен стратегически документ, който се концентрира върху грижата за детското здраве, като интегрална част от общата грижа за публичното здраве. Тя надгражда задачите и детайлизира политиките в региона на детското здраве, залегнали в националните стратегически документи – Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030, Националната здравна тактика 2030 и Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.

Стратегията е създадена след оценка и разбор на здравното и демографско положение по основни индикатори, в това число на детската смъртност, както и на осъществяването на национални стратегии, свързани с възстановяване на детското и юношеското здраве и педиатрични грижи в България.

За реализирането на задачите са избрани четири целта със съответни области на влияние, както следва:,,Насърчаване на здравословен метод на живот “,,,Ефективна профилактика и предварителна защита на болесттите и уврежданията “, „ Изграждане на интегрирана система за сложна педиатрична грижа “ и „ Развитие на човешките запаси за детско опазване на здравето “.

Конкретните ограничения и действия с знаци и периоди за осъществяване са написани в Плана за деяние за осъществяване на Националната тактика за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа 2030 за интервала 2023 - 2025 година, прецизират от Министерски съвет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР