Министерският съвет ще приеме днес меморандум, с който ще уважи

...
Министерският съвет ще приеме днес меморандум, с който ще уважи
Коментари Харесай

Земеделският министър с важно обещание към протестиращите

Министерският съвет ще одобри през днешния ден меморандум, с който ще почете постигнатите нощес сделки с протестиращите земеделци, заяви тази заран пред БНР земеделският министър Кирил Вътев.

" По точка 1 ние ще се подпишем, че в действителност водим договаряния и то не занапред ", заявява министърът във връзка подписването на меморандума с държавното управление по 5 претенции на стачкуващите.
-->
" Разговори с премиера на Украйна се водят, те са перманентна процедура, откогато стои тематиката за вноса на аграрни артикули от Украйна. Официално има решение да се продължи със възбраната на четирите до момента забранявани култури, да се договарят квоти. Другите три култури не ни касаят. Нас ни касае слънчогледът, нерафинираното олио, сухото мляко и мед ", изясни Вътев.

Правителството упорства за надзор на износа от Украйна на тези четири продукта – слънчоглед, нерафинирано олио, изсъхнало мляко и пчелен мед, акцентира министърът на земеделието.

Той посочи, че има интервал от един месец, в който да се договорят квотите за лицензионните режими.

От останалите претенции на земеделците няма нищо, което да е под въпрос като осъществяване, счита Кирил Вътев.

Запитан за какво у нас е било гласувано решението за отпадане на възбраната за импорт на украинско зърно преди тя по този начин или другояче да отпадне публично на европейско равнище, Кирил Вътев разяснява:

" Не знам дали някой го направи преднамерено, дали е премислено, дали е било толкоз незабавно да се направи. Това решение е взето с концепцията да бъде потребно за България. Може да е " изтъргувано ", може да е контрактувано. В кабинета няма нито един безконтролен човек ", съобщи земеделският министър, съгласно който " Денков и Габриел са огромен шанс за България ".

Много деликатно би трябвало да бъде разследвано това, че влиза слънчоглед на висока цена, а нашият, на ниската цена, си стои в складовете, акцентира Кирил Вътев след изнесената през вчерашния ден от финансовия министър информация по тематиката.

" Да забележим за какво се закупува вносен слънчоглед на по-висока цена, а нашият си стои в складовете. "

Интересно е по какъв начин положителното партньорство сред нашите производители на слънчоглед и нашите преработватели се промени след войната, продължи разбора си Вътев.

" Най-големите нямат трактори на Долни Богров. Те са си самодостатъчни. Казвам, че ги няма на митинга. Но българското земеделие е в насипно положение. Всеки се бори да оцелява самичък. Всички междинни и дребни имат голям проблем ", направи равносметка Кирил Вътев.

Проблемите на животновъдите, производителите на пчелен мед, както и на всички други аграрни производители са насъбрани в продължение на доста години, означи още министърът на земеделието. Той попита " кой проблем се реши ", откакто толкоз години се водят диалози с браншови организации.

" Нашето напояване е разрушено, извадено. Ние имахме добре построена мрежа за напояване в годините доста обратно ", установи министърът и уточни, че ще са нужни години, с цел да се възвърне мрежата. По думите му към този момент се работи по въпроса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР