Министерският съвет реши да отправи искане до Конституционния съд (КС)

...
Министерският съвет реши да отправи искане до Конституционния съд (КС)
Коментари Харесай

Янаки Стоилов дава ВСС на две висши съдилища заради Иван Гешев

Министерският съвет реши да насочи искане до Конституционния съд (КС) за предоставяне на наложително пояснение на член 130 т В от Конституцията. Въпросът е в пълномощията на министъра на правораздаването включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор. Става дума за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които водят уронване на престижа на правосъдната власт, заяви след съвещанието на Министерски съвет служебният министър на правораздаването.

" Смятаме, че настояването е възможно, защото по подобен въпрос Конституционен съд не е давал пояснение. Нормата на цитирания член от Конституцията е провокирало спорно пояснение измежду членовете на Висш съдебен съвет, което постанова по категоричен метод а се обясни нейното наличие ", сподели Стоилов.

" Членът дава право да се желае освобождение на съдии, прокурори и следователи, само че ние считаме че това пълномощие на министъра на правораздаването би трябвало да важи и за ръководителите на трите правосъдни управляващи. Членовете на Министерски съвет поддържаха това искане и то ще бъде импортирано в Конституционен съд ", добави той.

Като министър на правораздаването, Стоилов разполага и със независимо пълномощие да сезира Върховния административен съд (ВАС) във връзка от поста основен прокурор.

По думите му Конституцията разполага с нужните принадлежности стига да знаем по какъв начин да си служим с тях.

Припомняме, че още през вчерашния ден министърът разгласи, че ще изиска кабинетът да внесе запитване до Конституционния съд по тематиката за предварително освобождение на тримата огромни в правосъдната власт.
 Янаки Стоилов търси разновидности да смъкна основния прокурор със Съвета за правосъдна промяна Янаки Стоилов търси разновидности да смъкна основния прокурор със Съвета за правосъдна промяна
Въвеждането на процедура за търсене на отговорност на основния прокурор и други висши прокурори е разискал правосъдният министър Янаки Ст...

Според Стоилов, в случай че не се запише категорично, че министърът на правораздаването може да изиска предварително преустановяване на мандата им, това би означавало, че единствено Висшият правосъден съвет (ВСС) може да търси отговорност на основния прокурор. А това, твърди Стоилов, опонира на концепцията за баланс и разделяне на управляващите.

Също през вчерашния ден министърът огласи желанието си във Върховен административен съд да бъде импортирана тъжба против решението на правосъдните кадровици да не се занимават с настояването за оставка на Иван Гешев.

„ Конституционният съд не се е произнасял по този въпрос, тъй че е добре по категоричен метод да се даде отговор за опцията на министъра на правораздаването да прави такова искане, то да бъде прегледано и да се стигне до изговаряне всъщност “, сподели Стоилов и добави, че тематиката има своето място, както пред Конституционен съд, по този начин и пред Върховен административен съд.

„ Призовавам идващия министър да прояви мощна ангажираност по тематиката. Процедурата пред Конституционен съд ще се развие по този начин или другояче, само че е значимо във Върховен административен съд да се отстоява позиция. Това ще бъде съответен тест за разлика от всевъзможни общи заявки за правосъдна промяна, които се банализираха и се трансфораха в прикритие, а не във воля и действителни дейности “, безапелационен бе през вчерашния ден той.

По думите му, в случай че не се признае процесуална легитимация на министъра на правораздаването да прави такова искане, няма по какъв начин да бъде приведена в деяние конституционната наредба за предварително освобождение, в това число на най-висшите ръководители на правосъдната власт, заради осъществяване на тежко нарушаване, редовно несъблюдение на служебните отговорности или накърняване престижа на правосъдната власт.
 Гешев подценява разделянето на управляващите, считат Янаки Стоилов и Бойко Рашков Гешев подценява разделянето на управляващите, считат Янаки Стоилов и Бойко Рашков
Решението на Висш съдебен съвет е опит щитът за отбрана на основния прокурор да се изнесе на доста предна фаза, съобщи правосъдният министър Янаки Стоило...

„ Според мен, това е връзката сред конституционната норма и нормите в Закон за съдебната власт. Споровете бяха доста, само че за мен минимум спорен е въпросът за правото на министъра на правораздаването да може да прави такова предложение. Ако се одобри противоположното, би означавало, че единствено хора от Висш съдебен съвет са тези, които могат да си търсят взаимна отговорност. Това опонира на концепцията за разделянето и салдото на управляващите, тъй като министъра на правораздаването, като председателстващ Висш съдебен съвет, комуникира със правосъдната власт от името на изпълнителната. Той няма никакви права във връзка с решенията на Съвета, тъй че не може да става дума за нарушение на независимостта на правосъдната власт “, изясни проф. Стоилов.

Днес служебният правосъден министър осведоми още, че на днешното съвещание на Министерски съвет се е приело да бъде направена пътна карта за осъществяването на неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида, постановени против Република България.

Министърът през вчерашния ден се застъпи и за концепцията всяка власт да поема от своя бюджет разноските за неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

„ Съществува правилото „ Замърсителят заплаща “. Ние би трябвало да създадем екологична цялата политика и ръководството. Когато някой е предизвикал избрани вреди държавната институция да понася от своя бюджет разноските за компенсации. Тук се включват и неоправдателните решения от Европейски съд по правата на човека ”, сподели още Стоилов.

Още:

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР