Министерският съвет прие решение за създаване на Национален инициативен комитет

...
Министерският съвет прие решение за създаване на Национален инициативен комитет
Коментари Харесай

МС създаде Национален инициативен комитет за 150 години от гибелта на Васил Левски

Министерският съвет одобри решение за основаване на Национален предприемчив комитет за отбелязване на 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Това заяви Правителствената осведомителна работа.

През 2023 година се навършват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Отбелязва се героизмът и доблестта на един популярен българин, бунтовник и демократ. Борец за равноправието сред народите, за политически и цивилен права, за демократично устройство на обществото, Левски е синоним на политическия и духовен блян на българина.

За достойното отбелязване на кръглата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, ще бъде образуван Национален предприемчив комитет, който да изготви и одобри Национална стратегия със събития и начинания за отбелязване на годишнината.

Вицепремиерът Атанас Пеканов е избран за ръководител на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка

Министерският съвет одобри Решение, с което дефинира заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов за ръководител на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка.
Правителственото решение е в осъществяване на наредбата на член 3, алинея 3 от Постановление на Министерски съвет № 86 от 30.04.2020 година за основаване на Консултативен съвет за Европейската зелена договорка.

Одобрени са отчетите за осъществяване, наблюдаване и оценка на районните проекти за развиване на страната за интервала 2014-2020 година

Министерският съвет утвърди отчетите за осъществяването, наблюдението и оценката на районните проекти за развиване на страната за интервала 2014-2020 година Средносрочните документи за стратегическо обмисляне, определящи задачите и целите за стабилно интегрирано районно развиване на територията на районите за обмисляне от равнище 2, бяха признати от държавното управление през 2013 година

Постигането на заложените цели се прави оценка на основата на постигнатите промени по повод понижаване на междурегионалните и вътрешнорегионалните разлики в икономическото, общественото и инфраструктурното развиване и опазването на околната реда. Направените разбори демонстрират, че рамката на стратегическите цели и цели е избрана в сходство с проблемите и потребностите на регионите все още на създаването на районните проекти за развиване на шестте региона. Оценката на осъществяването им демонстрира, че като цяло тя се извършва посредством инструментите на политиката за доближаване и съответното национално съфинансиране.

Един от главните заключения в отчетите демонстрира, че в интервала 2014-2020 година липсва явен механизъм за обвързване на задачите и целите на проекта с ограниченията, които са изпълнявани със средства от държавния бюджет и от бюджетите на общините в съответните райони. Това рефлектира и върху лимитираната опция за оценка на приноса на тези средства към постигането на задачите на проектите. Необходими са спомагателни старания за превъзмогването на междурегионалните и вътрешнорегионалните разлики. Изведени са и рекомендации във връзка с планирането на ограничения за поощряване динамичността на напредък, ориентирани към интегрирано влияние върху положението и успеваемостта на районните фактори за всеки от регионите и характерните му проблеми.

Изводите и рекомендациите в отчетите по отношение на резултатите от последващите оценки на районните проекти за развиване ще бъдат употребявани при подготовката на новата стратегическа рамка за районно развиване за интервала 2021-2027 година

Нова тригодишна стратегия за интеграция на деца от малцинствата

Нова тригодишна стратегия за активността на Центъра за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства одобри държавното управление. Мерките по нея ще се реализират в интервала от 2022-2024 година Те са ориентирани към гарантиране на резистентност на процеса на просветителна интеграция, понижаване на неравенствата, поощряване на мотивацията на деца и родители към обучение. Предвижда се също и систематична работа с родителите за привличането им като пълноценни участници в просветителния развой.

 

Центърът ще създава и извършва планове, свързани с подкрепяне на общините и обществено приобщаване на децата от етническите малцинства. По програмата ще се реализират и действия, свързани с мониторинг и оценка на просветителната интеграция на децата и учениците.

 

Изпълнението на ограниченията по програмата е в сходство със Стратегическата рамка за развиване на образованието, образованието и ученето в Република България (2021-2030) и Националната тактика на Република България за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите (2021-2030).

Одобрен е отчет за осъществяването на националната тактика по миграция в интервала април 2021 година - юни 2022 година

Правителството утвърди Доклад за осъществяването на Националната тактика по миграция на Република България 2021-2025 в интервала април 2021 година - юни 2022 година и План за 2022 година за осъществяване на целите от Националната тактика по миграция на Република България 2021-2025 година, призната с РМС № 256/25.03.2021 година
Документите са направени от стратегическа работна група „ Миграционни политики “, основана към Националния съвет по миграция, леговище и интеграция и са в осъществяване на механизма за отчитане на Националната тактика по миграция на Република България, според който Министерския съвет приема годишен План за използване на тактиката и Доклад за нейното осъществяване през миналата година.
Структурно проектът съдържа цели, които са съобразени и следват заложените в Националната тактика по миграция ограничения, като включва за осъществяване 70 ограничения, а отчетът подчертава върху няколко целта, измежду които: постигнатото за превъзмогване последствията от войната в Украйна; подготовката на България за пълноправно участие в Шенген; триумфите в ръководството на легалната миграция и противодействието на незаконната миграции.

Отменят се текстове от държавно решение, касаещи обсега, отговорностите и ролята на систематичния оператор „ Информационно обслужване ” АД във връзка с Министерство на вътрешните работи

Правителството одобри изменение на РМС № 727 от 2019 година за установяване на административните органи, които при осъществяването на своите функционалности, свързани действия по систематична интеграция, разпореждат осъществяването на тези действия на систематичния интегратор - „ Информационно обслужване “ АД.

 

Системната интеграция по глава първа „ а “, раздел IV от Закона за електронното ръководство се реализира от „ Информационно обслужване “ АД. Съгласно § 45 от Преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство (ДВ, бр. 94, доп. Дъждовни води, бр. 102) „ Информационно обслужване “ АД е обществен възложител единствено при възлагане на дейностите по член 7с - даване на услуги по създаване, поддържане, развиване и наблюдаване на работоспособността на осведомителните и информационните системи, употребявани от административните органи, както и действия, които обезпечават осъществяването на тези услуги.

 

С Решение № 727 на Министерския съвет от 2019 година, изменено и допълнено с РМС № 358 и № 419 от 2020 година, № 203, № 371, № 466 и № 471 от 2021 година и № 127 от 2022 година, са избрани административните органи, които при осъществяването на своите функционалности, свързани действия по систематична интеграция, разпореждат осъществяването на тези действия на систематичния интегратор - „ Информационно обслужване “ АД.

 

С т. 16 от РМС № 727 от 2019 година за Министерство на вътрешните работи са избрани следните действия за възлагане на систематичния интегратор „ Информационно обслужване “ АД - по систематична интеграция на осведомителни и информационни системи, употребявани при даване на административни услуги по електронен път и за продан на електронни документи с други административни органи.

 

Електронните административни услуги на Министерство на вътрешните работи се осъществят на база действие на автоматизираните осведомителни системи на министерството, които се построяват, поддържат, развиват и следят по избран вътрешен нормативен ред. Не се постанова дейностите по т. 16 от РМС № 727 от 2019 година да се разпореждат на систематичния интегратор „ Информационно обслужване “ АД.
Текстът на т. 16 по отношение на определянето на обсега, отговорностите и ролята на систематичния оператор „ Информационно обслужване ” АД във връзка с Министерство на вътрешните работи се анулира.

Освобождават се държавни запаси за възобновяване

Министерският съвет прегледа и одобри Решение за освобождение за възобновяване на държавни запаси.
Обновяването е подмяна на държавни запаси преди приключване на периода им на предпазване след снабдяване на равни количества новопроизведени. Обновяването на държавните запаси се постанова заради тяхно морално остаряване. Същите следва да бъдат възобновени предвид на условията за качество и период на валидност.

Съгласно държавното решение, за възобновяване се освобождават консервирани хранителни артикули, спални чували и бутилирана вода за питейни потребности.
Съгласно друго държавно решение, взето на днешното съвещание на Министерския съвет, се дават безплатно освободени държавни запаси и военновременни ресурси от консервирани хранителни артикули, спални чували, самостоятелни превързочни комплекти и бутилирана вода за питейни потребности на Министерството на вътрешните работи.

 

Предоставянето на посочените материали ще съставлява филантропична помощ според открития ред за работа на Координационния център на Европейски Съюз за реакция при бедствия на Европейски Съюз.

Правителството избра нов представител на работодателите в Управителния съвет на Сребърния фонд

Министерският съвет избра Светослава Георгиева от Съюза за стопанска самодейност за член на Управителния съвет (УС) на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т. нар. „ Сребърен фонд “) за 2023 година
Георгиева заменя Станислав Попдончев, според ротационния принцип за лъчение на член на УС от национално представителните организации на работодателите.
Ръководството на Сребърния фонд се реализира от УС с 8 членове. Негов ръководител е министърът на финансите, а заместник-председател - министърът на труда и обществената политика

Министерският съвет поддържа нарастването на капитала на БРСЕ

Министерският съвет утвърди план на Решение на Административния съвет на Банката за развиване на Съвета на Европа (БРСЕ) за предложение до Управителния съвет по отношение на нарастване на капитала на банката и упълномощи представителите в Административния и Управителния препоръки да го поддържат.
БРСЕ е многостранна банка за развиване с извънредно обществен мандат и съставлява главен инструмент на политиката на взаимност в Европа. Участва във финансирането на обществени планове, реагира при изключителни обстановки и способства за възстановяване на изискванията на живот на най-неравностойните групи от популацията. Банката финансира главно държавни планове, планове на локални управляващи и банки като медиатори.

 

Република България е страна членка от 28 май 1994 година, като в Банката членуват страни, които са членове на Съвета на Европа. Размерът на записания капитал на Република България е 1,140% от капитала на Банката.

Правителството утвърди отчета и документите по трансакцията за издаване на облигации на интернационалните финансови пазари

Министерският съвет утвърди отчета на министъра на финансите за резултатите от трансакцията за издаване на облигации на интернационалните финансови пазари, извършена през септември 2022 година Одобрени са и документите, които съпътстват дейностите по издаване на облигациите и завършването на трансакцията.
На 15 септември 2022 година страната ни сполучливо пласира двоен транш облигации на обща стойност 2,25 милиарда евро (4,40 милиарда лева). Трансакцията включва транш от 7-годишни облигации на стойност 1,50 милиарда евро и транш от 12-годишни облигации на стойност 0,75 милиарда евро. Емитираните държавни скъпи бумаги са част от Глобалната средносрочна стратегия на Република България за издаване на облигации на интернационалните финансови пазари.

Министерският съвет утвърди целева вноска от страна на БЕХ във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “

Министерският съвет утвърди целева вноска от страна на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД към Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС) в размер на 200 млн. лв.. Индикативният размер на вноската, средства за която следва да се обезпечат на БЕХ ЕАД от дъщерните му сдружения - производители на електрическа сила, е изчислен на база отчетни данни за месец октомври 2022 година и планирани данни за месец ноември и месец декември 2022 година Средствата са планувани за покриване на разноските за осъществяване на Програмата за компенсиране на разноските на небитови крайни клиенти за електрическа сила и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи за закупуване на количествата електрическа сила, потребена за софтуерни разноски за интервала от 1 октомври 2022 година до 31 декември 2022 година

 

Съгласно признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, ФСЕС следва да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 100 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ Ден напред “ на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД, за съответния месец и базовата цена от 250 лева./MWh за интервала от 1 юли до 31 декември 2022 година

 

За да се извършат плануваните обезщетения в Закона е планувано обществените предприятия от бранш енергетика със 100% държавно присъединяване в капитала да внасят целеви вноски във ФСЕС за покриване на разноски по член 366, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката. Размерът на вноските се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при отчитане на цялостната себестойност на създадената електрическа сила, нужните средства за осъществяване на вложения и поправки без Данък добавена стойност, гарантиращи дълготрайната употреба на индустриалните мощности и осигуряващи стопански обоснована норма на възвръщаемост на капитала.

България ще даде вноска към извънбюджетната Програма на ОССЕ за поддръжка на Украйна

Министерският съвет утвърди 88 012 лв. по линия на формалната помощ за развиване на България, които да бъдат предоставени като целева вноска към извънбюджетната Програма на ОССЕ за поддръжка на Украйна за финансиране на план „ Оценка на въздействието и създаване на тактика за възобновяване на околната среда “.
Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ.

 

Насочването на непринуден принос към осъществяването на този план ще има добавена стойност за България в подтекста на близостта на Украйна и обстоятелството, че отрицателните последствия от войната в екологичната област неизбежно оказват въздействие върху положението на околната среда на страните в съседство.
Предоставянето на непринуден принос ще излъчи и мощно политическо обръщение за уговорката на страната ни към намиране на спокойно решение на спора в Украйна, като в същото време ще удостовери българската поддръжка към Украйна и интернационалните старания за справяне с отрицателните последствия от войната.

Удължава се срокът на националната стратегия за улеснение достъпа на българи от чужбина до университетите

От 36 на 60 месеца се удължава срокът на Националната стратегия за разпространение на българското висше обучение и улеснение кандидатстването на българи от чужбина във висши учебни заведения, реши държавното управление. Тя би трябвало да надгради пилотната електронна платформа за онлайн кандидатстване и информиране на искащите да се образоват в България.
За тази цел беше оповестена социална поръчка, която в следствие беше прекъсната, тъй като подадените предложения не отговаряха на авансово оповестените условия. С удължаването на периода ще се подсигурява задоволително дълъг интервал, в който още веднъж да бъде оповестена социална поръчка за осъществяването на активността по надграждане на пилотната електронна платформа за онлайн кандидатстване.
Предвижда се със спечелилия претендент да се подписа контракт за три години, за застраховане на кандидатстудентските акции за този интервал.

255 учебни заведения ще организират часове в музеи и галерии

225 общински учебни заведения в цялата страна ще получат финансиране за осъществяване на образователни часове в музеи и галерии. Предвиждат се и срещи на възпитаници с артисти и музикални дейци.
Целта е по-добро асимилиране на образователния материал по предмети и тематики, свързани с изкуствата. За реализирането й държавното управление утвърди отпущането на 516 086 лв. по Национална стратегия „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда ”. Средствата са предопределени за входни билети за възпитаници и съпътстващите ги учители за посещаване на музей, изложба, театрално зрелище или концерт, както и за такси за беседи, виртуални турове и видеоуроци в музей или изложба. Покриват се и разноски за пътешестване с трен или рейс от учебното заведение до културната институция, както и за осъществяване на концерти и театрални постановки в самите учебни заведения. Максималният размер на утвърдените учебни планове е до 2 500 лева
Със същото решение кабинетът утвърди и отпущането на средства по още две национални стратегии - „ Ученически олимпиади и надпревари ” и „ Обучение за ИТ умения и кариера ” на обща стойност 131 603 лв..

Над 650 000 лева обезщетения за деца без места в детска градина

Държавата ще заплати 652 577 лева на фамилии, за чиито деца не е обезпечено място в детска градина. От тях 648 187 лева ще бъдат преведени на Столична община, а 4 390 лева - на община Пловдив.
С това решение на държавното управление се компенсират разноски за развъждане и образование на децата за интервала от 1 юли до 14 септември 2022 година. За този интервал броят на децата, чиито родители в София ще получат обезщетения, е 802. В Пловдив ще се изплатят обезщетения за пет деца.

 

В началото на годината в столицата право на такова обезщетение имаха родителите на 820 деца, за месеците март и април броят им се усили на 833, а през май и юни бяха 848.
Увеличен е и месечният размер на компенсацията от 372 лева за интервала април - юни 2022 година на 399 лева за юли - август и 413 лева за септември - декември 2022 година

Правителството утвърди сключването и изменението на контракти за финансова помощ с до 10% над бюджета по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020

Правителството даде единодушие Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 да подписва и или променя контракти за даване на безплатна финансова помощ в размер до 10 на 100 над избрания бюджет на програмата. Средствата ще се обезпечат от неусвоения финансов запас по Оперативна програма “Регионално развитие” в процеса на договаряне и осъществяване на договорите.

 

По този метод в точния момент ще бъдат предоговорени освобождаващите се средства и ще се понижи рискът от загуба на неизползвани пари по програмата. В допълнение, това ще обезпечи нарастването на стойностите на подписаните контракти за строителство, чието осъществяване за доста от бенефициентите е мъчно и е под въпрос поради нарастването на строителните материали и създалата се икономическа рецесия.
Договарянето, мониторингът, верифицирането и узаконяването на разноските, както и изплащането на помощта по договорите ще продължи да се прави в сходство с разпоредбите, изискванията и контролните механизми, планувани в програмата.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологическа недвижима културна полезност и парцел - обществена държавна благосъстоятелност, на община Велико Търново за период от 10 години. Груповата недвижима археологическа културна полезност „ Велика лавра ” се намира в област Велико Търново, община Велико Търново, гр. Велико Търново, ул. „ Климент Охридски ” № 7 и съставлява аграрен парцел с повърхност от 4 308 кв. м., дружно с издигнатите в него Църква „ Св. 40 мъченици ” и Пристройка Мавзолей - костница, както и разположения в непосредствена непосредственост до църквата аграрен парцел с повърхност от 1 518 кв. м. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей - Велико Търново.

 

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на два парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на село Крушовица, община Елин Пелин, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на жп линия София- Пловдив: жп сектори София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември ”, сектор Елин Пелин- Ихтиман.

 

С друго решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност за построяването на жп линията София - Пловдив, сектор Ихтиман - Септември по план „ Модернизация на железопътната линия София - Пловдив: ж.п. сектори София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември “. Имотите са в землищата на селата Долна Василица и Костенец, на територията на община Костенец, Софийска област. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица, на засегнатите парцели са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

 

Съгласно последващо държавно решение се лишава правото на ръководство върху парцел заради отпаднала нужда от Министерството на образованието и науката и се дава на Министерството на здравеопазването. Имотът се намира на бул. „ Сливница “ № 235, гр. София и е с повърхност 1 378 кв. м. В парцела са ситуирани две административни здания със засторена повърхност, надлежно 867 кв. м и 264 кв. м. Със същото решение се лишава правото на ръководство от Министерството на здравеопазването върху парцели - обществена държавна благосъстоятелност и даването им за потребностите на Висшия правосъден съвет, намиращи се в област София, регион „ Възраждане “, представляващи: дворно място с издигнатата в него 5-етажна солидна постройка и партер, както и административна постройка на един под земята и шест надземни етажа. С отнемането и даването на парцелите ще бъде обезпечено задоволяването на потребностите от сграден фонд, обезпечаващ естественото действие на администрациите на Министерството на здравеопазването и Висшия правосъден съвет.

 

Министерският съвет разпорежда на Агенцията за обществените предприятия и надзор да извърши приватизация посредством електронен търг на парцел - частна държавна благосъстоятелност. Поземленият парцел с повърхност 3007 кв. м, дружно с издигнатите в него четири здания и разположените уреди, се намира в гр. Стара Загора. Приватизацията е по предложение на регионалния шеф на област Стара Загора, в чието ръководство е парцелът.

 

С решение на държавното управление община Ямбол получава собствеността върху някогашните „ Пехотински казарми “, намиращи се на ул. „ Ген. Владимир Заимов “ в град Ямбол. Имотите, които са частна държавна благосъстоятелност, съставляват терени с обща повърхност 342 692 кв. м и издигнатите в тях здания. Общината ще ги употребява за отделяне на паркови зони за отдих, спорт с добре развита игрова среда и опция за реализиране на обществени и културни мероприятия и развлечения. По този метод ще се даде опция за отделяне на нова градска територия за рекреация и спорт посредством паркова зона, пешеходни и велоалеи, площадки за спорт и озеленяване.

 

Съгласно друго държавно решение, по предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество, Министерският съвет разпореди на Националната организация за приходите да реализира съответните правни и в действителност дейности по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и да продаде имуществото, отнето в интерес на страната с влезнали в действие правосъдни решения по 18 случая. Изключение е направено за един лек автомобил, който се дава на Министерството на вътрешните работи за осъществяване на неговите функционалности.

Република Сърбия открива почетно консулство в Република България

Министерският съвет на Република България одобри през днешния ден решение, с което дава единодушие за разкриване на консулство на Република Сърбия, ръководено от почетно консулско длъжностно лице.

 

Митко Солаков ще бъде почетно консулско длъжностно лице на Република Сърбия в Република България. Той разполага с нужните публични и бизнес контакти, с цел да спомага за развиването на икономическите връзки, както и на съдействието в региона на културата и спорта сред двете страни. Към момента е шеф на „ МГС ОЙЛ ” ЕООД и „ Бранд Дистрибюшън България ” ЕООД.

 

Политическият разговор сред България и Сърбия се развива все по-интензивно през последните години, което основава предпоставки за активизиране на двустранните стопански връзки, както и тези в областта на културата и спорта. Откриването на консулство на Сърбия, ръководено от почетно консулско длъжностно лице у нас, ще подтиква развиването на съдействието в посочените области на територията на консулския му окръг.

 

Седалището на почетното консулско длъжностно лице на Република Сърбия е град Благоевград, а консулският окръг обгръща територията на области София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен.

България назначава почетен консул в гр. Прово, щата Юта

Министерският съвет одобри решение за разкриване на консулство на Република България в Съединени американски щати, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, и назначение на господин Кърк Джоуърз за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Съединени американски щати със седалище в град Прово и с консулски окръг, обхващащ територията на щата Юта.

 

Г-н Кърк Джоуърз е член на адвокатските колегии на Вашингтон, окръг Колумбия; щата Юта; Върховния съд на САЩ; Окръжния съд на Съединени американски щати за окръг Колумбия; Десети областен апелативен съд на Съединени американски щати. От 2015 година стартира работа в корпорацията за произвеждане и търговия с етерични масла „ doTERRA International ”, като понастоящем е неин президент за Северна Америка и дава отговор за корпоративните връзки. Има значителен принос за сполучливото разгръщане на активността на корпорацията на територията на Европа, включително и в България, която неведнъж е посещавал.

 

През 2015 година е основано дъщерно сдружение на „ doTERRA International ” - „ Esseterre България ”, чието седалище се намира в гр. Добрич. Към момента сдружението се подрежда измежду 300-те компании с най-големи доходи в България. В резултат от своята цялостна интензивност „ doTERRA International ” е един от огромните американски вложители в България. По отношение на износа от страната за Съединени американски щати за 2020 година, корпорацията заема трето място с размер от порядъка на 100 млн. щ. д.

 

Назначаването на почетен консул на България в град Прово, щата Юта, ще способства за разширение на контактите с локалната администрация и понататъшното задълбочаване на връзките със Съединени американски щати в основни за страната ни области като двустранната търговия, вложенията, туризма, осведомителните технологии, науката, образованието и културата.

Одобрен е план на декларация за желание връзка с плана за основаване на Център на изкуствата на остров „ Св. Св. Кирик и Юлита “

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди Проект на Решение на Министерския съвет за одобрение на план на Декларация за желание сред държавното управление на Република България и държавното управление на Френската република по отношение на плана за основаване на Център на изкуствата на остров „ Св. Св. Кирик и Юлита “, гр. Созопол, Република България.

 

Културното съдействие сред България и Франция през последните години придобива нови измерения и се радва на изключителна интензивност и от двете страни. Една от главните области на съдействие двете страни е обвързвана с опазването и представянето на културното завещание. В тази връзка, по искане на Правителството на Република България, двете страни се стопираха на опцията взаимно да осъществят, плана „ Център на изкуствата “ на остров „ Св. св. Кирик и Юлита “, гр. Созопол, Република България. Правителството на Френската република декларира интереса си да окаже поддръжка на държавното управление на Република България по този план.

 

Проектът „ Център на изкуствата “ си слага за цел да помогне за развиване на културния и креативен продан сред България и Франция и да утвърди престижа на българското културно завещание и на актуалното творчество в многочислените му аспекти.

 

Основната цел на признатата Декларация за планове е двете страни да проведат взаимно предпроектно изследване, което да оцени опциите за реализацията на Проект „ Център на изкуствата “ на остров „ Св. Св. Кирик и Юлита “, като вземат поради изследването, направено от български специалисти до този миг и предоставено на френските управляващи от държавното управление на Република България.

Отменя се денонсирането, осъществено с държавно решение в областта на защитата

Министерският съвет анулира денонсирането, осъществено с Решение на №767 от 04.11.2022 година за денонсиране от Република България на Меморандум за съгласие сред Министерството на защитата на Италианската Република, Министерството на защитата на Република Албания, Министерството на защитата на Република България, Департамента за национална защита на Канада, министъра на защитата на Френската Република, Федералното министерство на защитата на Федерална Република Германия, Министерството на национална защита на Република Гърция, Министерството на защитата на Унгария, Министерството на защитата на Република Латвия, Министерството на национална защита на Република Литва, Министерството на национална защита на Черна гора, министъра на защитата на Кралство Нидерландия, министъра на националната защитата на Република Полша, Министерството на национална защита на Румъния, Министерството на защитата на Република Словения, министъра на защитата на Кралство Испания, Генералния щаб на Република Турция (от името на държавното управление на Република Турция), Министерството на защитата на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, Департамента по защитата на Съединените американски щати и Щаба на Върховното основно командване на силите на НАТО в Европа (SHAPE) по отношение на действието, окомплектоването с персонален състав, финансирането, административното управление и поддръжката на Щаба на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Италия (HQ NRDC-ITA) “, утвърден с РМС № 531 от 09 септември 2019 година.

 

С този акт на Правителството се позволява на български военнослужещи да извършват служебните си отговорности в щаба на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Италия.
С решението се задълбочава съдействието в региона на защитата сред Република България и Италианската република. По този метод страната ни затвърждава съюзната взаимност към общите старания на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната целокупност на страните-членки.

Правителството се срещна с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на министрите на земеделие и риболовство на Европейски Съюз

Министерският съвет се срещна с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз (ЕС). То се организира в интервала 17-18 октомври 2022 година в гр. Люксембург.
По време на съвещанието министрите разискаха положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на спора в Украйна. В позицията си страната ни уточни, че използването на принадлежности за бързо влияние е от значително значение за предотвратяването на по-сериозни стопански разтърсвания на пазара на селскостопански артикули на Европейски Съюз. Извънредната поддръжка по Временната рамка за държавна помощ дава опция да се смекчат част от икономическите компликации, с които се сблъскват земеделските стопанства. България приветства удължаването на това подкрепяне до края на 2023 година и упорства таванът да бъде съразмерно повишен.

 

Министрите организираха задълбочена полемика във връзка с показаната от Комисията информация за импорт на селскостопански артикули в Съюза от трети страни. България уточни, че следва да бъдат изпълнявани идентични на високите стандарти на Европейски Съюз за околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия, които европейските производители са длъжни да съблюдават. И напомни, че за страната ни чувствителни въпроси не престават да бъдат вносът на мед, слънчогледово масло и птиче месо от Австралия и страните от МЕРКОСУР. Също по този начин и отбраната на географските означения в съглашението за свободна търговия с Австралия. Относно съглашението на Европейски Съюз с Китай за взаимна отбрана на географски означения, напомни, че азиатската страна става все по-сериозен производител на розово масло, тъй че за България е извънредно значимо Защитеното географско напътствие „ Българско розово масло “ да бъде включено в най-кратки периоди като предпазен артикул в Китай.

 

Аграрните министри на страните членки дискутираха рестриктивните мерки за съфинансиране на фитосанитарни и ветеринарни стратегии, подбудени от незадоволителни средства в Програмата за единния пазар. Повечето страни, в това число и България, смятат, че това преразпределение на средства ще сътвори затруднения с утвърдените по-рано национални бюджети, които към този момент са изправени пред възходящи провокации, заради скорошните интернационалните рецесии в региона на опазването на здравето и сигурността.

Правителството одобри резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика

Правителството одобри резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика. Срещите се организираха на 21 октомври 2022 година в град Прага, Чешка република.
Основни тематики на полемиките бяха развиването на високоскоростните жп линии, интернационалната съгласуваност и провокациите пред европейския железопътен превоз.

 

В рамките на сесията българската страна уточни, че липсва обезпечено финансиране на разширението на Трансевропейската транспортна мрежа. Очакванията на България са до края на 2030 година да бъдат осъвременени близо 835 км железопътни линии от главната железопътна мрежа, което съставлява едвам 47,7% от цялата й линейна дължина на територията на страната. Необходимите вложения единствено за главната мрежа, без поддръжката й, са над 15 милиарда лева Този запас надалеч надвишава финансирането за железопътна инфраструктура от европейските фондове за интервала до 2027 година и на процедура е непостижим за националния бюджет.

 

По време на разискванията за въздействието на енергийната рецесия в железопътния превоз, България показа националните ограничения, които са подхванати. Те обгръщат компенсиране от страна на страната на жп превозвачите, посредством търговците на ел. енергия; понижаване на софтуерните разноски и на инфраструктурните такси с 50%.
По време на форума в Прага, българската страна организира среща с министъра на инфраструктурата и превоза на Гърция Константинос Караманлис. Основна тематика бе ускоряването на плана за железопътен кулоар „ Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе “.

 

Двете страни бяха безапелационни, че коридорът ще усъвършенства транспортната, икономическа и енергийна съгласуваност освен сред България и Гърция, само че и в целия район. Той ще свързва Егейско с Черно море и Дунав. Коридорът ще обезпечава съгласуваност с плаващия терминал за полутечен газ в Александруполис, в който България има 20% присъединяване. Съоръжението се намира наоколо до значимия енергиен възел Комотини.

Министерският съвет утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 24 октомври 2022 година в Люксембург.
Министрите одобриха изводи, които служат като обща преговорна позиция
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР