Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес,

...
Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес,
Коментари Харесай

Правителството търси начин да възстанови техническото състояние на хеликоптерите Кугър

Министерският съвет одобри решение за установяване съществуване на главен интерес, обвързван с обезпечаване на летателната валидност и поддръжката на вертолети AS 532 AL “Cougar” и мотори „ MAKILA 1Al ” от състава на Военновъздушните сили.

Сигурността на страната, изисква поддържането и развиването на качества на транспортна вертолетна ескадрила, като част от качествата на Военновъздушни сили, за осъществяване на необятен набор от задания както в народен формат, в това число превозване на персонален състав и товари, аварийно-спасително обезпечаване, пожарогасене, авиомедицинска евакуация, задания за потребностите на други министерства и ведомства, по този начин и от присъединяване им в осъществяването на поетите към НАТО задължения, гласи държавното решение.

С обезпечаването на летателната валидност и поддръжката на вертолети AS 532 AL “Cougar” и мотори „ MAKILA 1А1”се цели възобновяване на техническото положение и нужните качества за осъществяване националните и съюзни задължения. С консолидираното на нови системи и образование на инженерно-техническия и летателен състав ще се реализира оперативна съгласуемост на силите и средствата както в народен, по този начин и в съюзен формат. Това от своя страна ще докара до осъществяване на поетите съюзни задължения на Република България във връзка с груповата система за сигурност.

По-рано през днешния ден стана ясно, че с европейски средства ще бъде закупен един хеликоптер за медицински цели, а с национално финансиране ще бъдат ремонтирани 4 вертолета "Кугър ", благосъстоятелност на Министерството на защитата, които ще се употребяват за здравна евакуация по въздух на потърпевши.

"Стартирахме процедура за оповестяване на социална поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата здравна техника, нужна за осъществяване на здравно избавяне на територията на Република България ", е показал министър Ангелов. И е добавил, че към този момент са извършени редица срещи с представители на военни фабрики, на които са разисквани детайлностите за реализирането на ремонта на 4-те „ Кугър “-а, избрани за здравно избавяне по въздух на потърпевши.

Преди това в телевизионно изявление министърът на защитата Красимир Каракачанов съобщи, че ведомството може да отдели 3-4 транспортни хеликоптера "Кугър " за медицински цели.

С друго решение Министерският съвет утвърди план на Съгласие по Изявление за желание (SOI) на Министерството на защита на Федерална република Германия, за присъединение към „ Техническото съглашение сред държавното управление на Република България и Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) по отношение на обезпечаването на поддръжка от страната хазаин на действия на съюзни сили в подтекста на Съвместните сили с доста висока степен на подготвеност (VJTF)”, утвърдено от Народното събрание на Република България със закон, Обн., Дъждовни води, бр. 92 от 17.11.2017 година и влезнало в действие от 11 януари 2018 година. С цитираното Решение на Министерския съвет Република България удостоверява поетите задължения за оказване на поддръжка от страната хазаин на сили на НАТО, което е принос към груповата защита и за гарантиране на националната сигурност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР