Министерският съвет одобри интегрираните териториални стратегии за развитие на шестте

...
Министерският съвет одобри интегрираните териториални стратегии за развитие на шестте
Коментари Харесай

Приети са интегрираните териториални стратегии за развитие на шестте региона за планиране 

Министерският съвет утвърди интегрираните териториални тактики за развиване на шестте района за обмисляне от равнище 2 – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Югозападен и Южен централен, за интервала 2021-2027 година. Те регистрират предвижданията и капиталовите планове за развиване за съответния район и са основа при създаването на схеми за районна държавна помощ.

Интегрираните териториални тактики ще бъдат основополагащи в използването на новия интегриран териториален метод. В тях е оценено икономическото, общественото и екологичното положение, потребностите и капацитетите за развиване на съответния район за обмисляне от равнище 2. Съдържат още прогнози за развиване, визия, цели и цели за районно и пространствено развиване на района.

Така да вземем за пример визията за Северозападния район включва превъзмогване на социално-икономическото закъснение и демографски проблеми посредством подобаващи вложения в свързваща инфраструктура и подсилване на капацитета за напредък. Североизточният район ще се утвърждава като отворена към Черно море и света българска територия с богата история, развита инфраструктура и туристически имидж. Визията за Северен централен район е за бързо и стабилно разрастващ се европейски район, а за Югоизточния – привлекателно място за живот и бизнес, употребяващ капацитета си за уравновесено социално-икономическо развиване. Югозападен район ще се стреми да развива своите капацитети за почтено място измежду европейските райони. Южен централен район ще се утвърждава като привлекателно място за живеене, бизнес и туризъм, с по-добри условия за връзка и съхранено естествено и културно завещание.

Приемането на шестте интегрирани териториални тактики ще помогне за сполучливото осъществяване на държавната политика за районно развиване при отчитане на локалните специфики и капацитет и превъзмогването на междурегионалните и вътрешнорегионалните разлики. Стратегическите цели в документите дават отговор на проблемите и потребностите на всеки обособен район. Дали са изпълнени заложените цели и в каква степен ще се прави оценка съгласно измененията, свързани с понижаване на междурегионалните и вътрешнорегионалните разлики в икономическото, общественото, инфраструктурното развиване и опазването на околната среда. Чрез тактиките ще се усъвършенства успеваемостта на плануваните запаси за районно развиване по стратегиите, съфинансирани от Европейския съюз, както и от други финансови източници.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР