Министерският съвет одобри 551 649 лева за финансиране на дейности

...
Министерският съвет одобри 551 649 лева за финансиране на дейности
Коментари Харесай

Одобрени са над 500 000 лв. за обучения на ученици по програмиране и бизнес

Министерският съвет утвърди 551 649 лв. за финансиране на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието , заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

По Националната стратегия " Обучение за ИТ умения и кариера " се разпределят общо 247 244 лв.. Средствата са за две общински учебни заведения в Пловдив и Бургас, които имат образования по програмиране за 658 възпитаници от 10-и, 11-и и 12-и клас. Това са гимназисти, които не учат " Компютърни науки ", само че посредством занятията могат да придобият професионална подготовка по специалността " Приложен програмист ".

Одобреното финансиране е за превоз, храна и нощувки на учениците, които пътуват от други обитаеми места. В сумата са включени възнагражденията и командировките на преподавателите и експертите, които работят с учениците. Покриват се разноските за механически и софтуерни услуги, за обезпечаването на писалищен материали и консумативи, за наем на зали и пространства, и други

Отделно кабинетът утвърди 234 410 лв. по Националната стратегия " Бизнесът преподава " . От тях 184 135 лв. са за бизнес занятия на възпитаници от първи до 12-и клас. Представители на предприятия ще срещат децата с новостите в софтуерния бранш и промишлеността. Останалите 50 275 лв. са за образования на учители в действителна работна среда.

Педагозите ще вземат участие в семинари и работни планове на компании, с цел да осъвременят знанията си по предметите, които преподават.

По Националната стратегия " Иновации в деяние " се отпускат 39 995 лв.. Със средствата ще се провеждат районни конгреси за показване и разпространение на положителни просветителни нововъведения. На срещите могат да участват учители, възпитаници, представители на висши учебни заведения и научни институти, както и на други организации.

30 000 лв. ще бъдат предоставени по Националната стратегия " Професионално обучение и образование " . Парите са за едно общинско учебно заведение, което е създало електронно образователно пособие за професионално обучение и образование. С тях ще се покрият разноски по създаване и оценяване на образователния материал.

Одобреното през днешния ден финансиране се дава по бюджетите на общините за актуалната календарна година, прецизират от МОН.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР