Министерският съвет на Босна и Херцеговина одобри проект за нова

...
Министерският съвет на Босна и Херцеговина одобри проект за нова
Коментари Харесай

Спорен проект: Белград ще снабдява с газ босненските сърби

Министерският съвет на Босна и Херцеговина утвърди план за нова газова връзка със Сърбия на фона на опасения, че подкрепяните от Белград сепаратисти по този метод ще засилят контрола над енергетиката на страната, оповестява BalkanInsight.

Контекст : В момента Босна и Херцеговина е изцяло подвластна от съветския газ, който идва през минаващия и през България " Турски поток ". След експлоадирането на войната в Украйна се търсят разновидности за различни разновидности за доставки.

Сърбия посредством нова връзка с нашата страна ще има достъп до азерски газ, а през Северна Македония - до LNG от гръцките терминали.
 Сърбия ще е подготвена до есента с новата газова връзка към България
Сърбия ще е подготвена до есента с новата газова връзка към България

Строителството у нас стартира през февруари

Сложното минало на Босна - с кръвопролитна революция сред бошняци, сърби и хървати, обаче спуска сянката си над всеки сходен план.

Детайли : Новият т.нар Източен интерконектор ще доставя газ от Сърбия към градовете в т.нар Република Сръбска, чиито водачи намерено приказват за обособяване от конфедерацията.
 Сърбия ще получава газ и през Северна Македония
Сърбия си откри още един снабдител на природен газ

Двете страни подписаха меморандум за построяването на газопровод

Президентът ѝ Милорад Додик в действителност стартира работата по плана още преди той да бъде утвърден на централно ниво, като заплаши, че ще сковава работата на поделените сред сърби, бошняци и хървати държавни институции, в случай че не получи " зелена светлина ". Република Сръбска към този момент е приела и законови текстове, свързани с построяването на тръбата - по този начин бюрократичните спънки са по-малко.

От друга страна : Останалите етнически групи в Босна реагираха остро на сръбския план. " Додик желае изцяло да отдели енергийната инфраструктура от всичко, което принадлежи на Босна и Херцеговина и да интегрира енергетиката си със сръбската ", изясни хърватският член на президентската институция Желко Комшич.
 Босна и Херцеговина открива търг за изследване и рандеман на петрол и газ
Босна и Херцеговина открива търг за изследване и рандеман на петрол и газ

Федерацяита отваря общо 4 залежи в Панонско море и Динарските Алпи

Най-голямата бошняшка партия също излезе с сериозна позиция: " Строежът на Източния интерконектор без приемането на закон за газопреносната мрежа на Босна и Херцеговина и без основаването на държавен регулатор на процедура значи, че доставките на газ и цените за крайните консуматори ще зависят напълно от регулатора, следен от Додик ".

Още нещо : Министерският съвет в Сараево утвърди още един план - за тръба до Хърватия (т.нар Южен интерконектор), само че във връзка с него т.нар федерация на бошняци и хървати към момента не е приела нужните закони.

Освен това съгласно Желко Комшич и по този план не трябва да се стартира работа преди да се контролират на държавно равнище въпросите, свързани с доставките на синьото гориво.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР