Министърът на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще могат да

...
Министърът на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще могат да
Коментари Харесай

Здравният министър без право да въвежда зелен сертификат

Министърът на опазването на здравето и районните здравни инспекции ще могат да вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения и след края на изключителната конюнктура поради ковид, която завърши на 31 март. Изрично се не разрешава обаче министърът и РЗИ да постановат възбрана за влизане на територията на страната; ограничение в напредването на територията на страната; прекъсване работата на обекти и услуги с публично предопределение, както и условието на документ за достъп до публичните обекти и услуги. Това плануват промени в Закона за здравето, признати дефинитивно от Народното събрание в сряда, които целят да обезпечат благоприятни условия за надзор над заболеваемостта от Covid и други инфекции отвън изискванията на изключителна конюнктура.

Приетите текстове на процедура значат, че при последващи епидемиологични талази със заповед на здравния министър няма да могат да бъдат затваряни заведения, магазини и спирани избрани услуги за жители, нито ще може да се изисква вход със зелен документ. Т.е. ще се изисква акт на Министерския съвет или решение на Народното събрание за въвеждането на по-строги ограничения. Това лимитира компетенциите на здравния министър и районните здравни инспекции до въвеждането на условие за носене на маски и спазването на отдалеченост. В в началото оферти вид на законопроекта зеленият документ не беше категорично споменат измежду неразрешените ограничения, които здравният министър и РЗИ не могат да постановат независимо.

Отделен проект за всяка болест

С измененията в Закона за здравето депутатите одобриха още Министерството на здравеопазването да изготвя разнообразни национални проекти за реакция при другите заразни заболявания.

В случай, че няма към този момент създаден проект за деяние за съответната зараза или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на опазването на здравето, би трябвало да одобри подобен в период до един месец.

Спор за парите на медиците

Не се одобри предлагането на Движение за права и свободи спомагателното възнаграждение от 600 лева за лекарите,350 лева за медицинските сестри и 120 лева за санитарите да продължи три месеца след края на епидемиологичната конюнктура.

Председателят на здравната комисия в Народно събрание доктор Антон Тонев от " Продължаваме промяната " разяснява, че ръководещите оферират смяна в политиката по приходите, като концепцията е спомагателните средства да залегнат трайно в заплатите на медиците и част от тази политика е залегналото нарастване в в бранша.

Депутато от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов обаче го отвърна, че КТД не подсигурява залегналите в него хонорари, като изключително непостижими са те в дребните общински лечебни заведения.

Бежанците с краткотрайна протекция със статут на здравноосигурени

Парламентът реши също дефинитивно в сряда хората с предоставена краткотрайна протекция да са със статут на наложително здравноосигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), т.е. да употребяват същите медицински услуги, на които имат право и българските жители със здравни осигуровки. Мярката бе препоръчана от ръководещите, с цел да посрещне потребностите на вълната от бягащи от войната в Украйна.

Детайлите за това какъв ще е размерът на здравните вноски, които страната ще внася в бюджета за бежанците с краткотрайна протекция следва да бъдат конкретизирани с разпореждане на Министерския съвет. Това бе и една от най-спорните точки при приемането на измененията, поради което ръководещите получиха рецензии от опозицията. Очаква се средствата за обезпечаването на бежанците да дойдат от евросредства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР