Министърът на здравеопазването да може да въвежда със заповед противоепидемични

...
Министърът на здравеопазването да може да въвежда със заповед противоепидемични
Коментари Харесай

МЗ да може да налага мерки и след края на извънредната обстановка, предлагат управляващите

Министърът на опазването на здравето да може да вкарва със заповед противоепидемични ограничения за цялата страна или в избрани области за избран интервал от време и след края на изключителната епидемиологична конюнктура. Това оферират депутати от ръководещата коалиция в законопроект за промени в Закона за здравето. Заложено е налагането на ограниченията да става по предложение на основния здравен контрольор.

Обявената епидемиологична конюнктура изтича на 31 март. Законопроектът планува измененията да влязат в действие от 1 април.

Промените плануват сходно пълномощие да се даде и на районните здравни инспекции за територията на съответна област или община.

Мерките, които ще могат да се вкарват след края на изключителната епидемиологична конюнктура, са от общ темперамент и включват реализиране на стерилизация, постоянно проветряване, обезпечаване на физическа отдалеченост и носене на маски.

Предвидено е и реализирането на здравен надзор на влизащите в страната лица - условие на документи за имунизация, тест или преболедуване.

В законопроекта е заложено категорично, че този тип противоепидемични ограничения не може да включват възбрана за влизане в страната, ограничение напредването на територията на страната или прекъсването на работа на обекти с публично предопределение.

Според заложените промени при положение на увеличение на заболеваемостта от ковид здравният министър ще може да разпореди метаморфоза на лечебните заведения на територията на съответна област.

Заложени са и промени в закона за бюджета на НЗОК, които плануват да се удължи с 3 месеца след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура опцията за субсидиране на болнични заведения, които поддържат подготвеност за оказване на здравна помощ на пациенти с коноравирус. Със същия период се удължава и опцията за в допълнение възнаграждение на медиците, които работят в неподходящи условия.

Предстои законопроектът да бъде прегледан от Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР