Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин каза днес,

...
Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин каза днес,
Коментари Харесай

Членството на Косово в НАТО заплашва Сърбия с въоръжен конфликт, смята сръбският вътрешен министър


Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин сподели през днешния ден, че приемането на Косово в НАТО би представлявало опасност от въоръжен конфликт  за Сърбия, съобщи организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.

Парламентът на Косово одобри в сряда резолюция, с която приканва държавното управление да стартира договаряния за участие с Алианса.

Поставянето на Косово под отбраната на военния съюз значи отменяне на резолюция 1244 на Организация на обединените нации, само че и обвързване на всички страни членки на НАТО в сходство с член пети от устава на Алианса да защитават  териториалната целокупност на новоприетите членове, уточни Вулин в документално изказване.

Сръбският вътрешен министър задава въпроса дали някой се съмнява, че косовският министър председател Албин Курти би се поколебал да предприеме нахлуване против сърби, изключително в северната част на Косово, и да „ провокира конфликти и провокации, до момента в който Сърбия не бъде принудена да отбрани народа си “.

Вулин акцентира, че Косово не е страна, няма войска и че съставлява политически проблем за  поне четири страни членки на НАТО, а и в дълготраен проект няма да има забележителен боен потенциал. Сърбия и обичайният й съдружник Русия не признават Косово, като Белград към момента твърди, че отделилата се тогавашна област е част от сръбската територия. Четири страни от НАТО също не признават Косово - Румъния, Испания, Гърция и Словакия, което ще усложни влизането на страната в Алианса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР