Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов издаде индулгенция на и.ф.

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов издаде индулгенция на и.ф.
Коментари Харесай

Вътрешният министър оневини Сарафов за Осемте джуджета с помощ от bTV

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов издаде индулгенция на и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов за връзките му с аферата " Осемте джуджета " - макар данните от пострадалия на схемата Илия Златанов и някогашната жена на Петьо Петров Любена за това, че Сарафов е бил в близки връзки с Еврото.

В " извънредно " изявление на вътрешния министър Стоянов пред bTV, което беше обещано на запис, в кабинета му в Министерство на вътрешните работи, той разгласи, че името на Борислав Сарафов не участва в справката на ГДБОП за следствието против Петьо Еврото, изпратена до прокуратурата през 2021.

" В качеството ми на някогашен шеф на ГДБОП и сегашен вътрешен министър дебело наблягам, че във водената разработка и информация към ГДБОП не попада името на краткотрайно изпълняващия фунции основен прокурор Борислав Сарафов. Тоест от извършените оперативно-издирвателни мероприятия не е открита съпричастност на Сарафов към кръга на проверяваните лица ", сподели Стоянов.

Изявлението му е необичайно на фона на данните от следствието на Антикорупционния фонд, който първи освети схемата на Еврото за въздействие в правосъдната власт.

Още през лятото на 2020 година Илия Златанов беше споделил пред камерата на АКФ, че е виждал няколко пъти Борислав Сарафов да чака ред за среща с Петьо Петров в ресторанта " Осемте джуджета ".

" Лично при втората ни среща Еврото ми сподели, че Борислав Сарафов е разперил чадър над Явор (сина на Илия Златанов, б.р.), по тази причина не е имало никакво придвижване по моите тъжби ", твърдеше притежателят на асансьорния цех " Изамет ".

Освен Сарафов - Златанов загатваше неведнъж и името на тогавашния началник на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, нотариусът Весела Ивчева и голям брой юристи, които са работили за Петьо Петров и Любена Павлова.

Синът на Илия Златанов - Явор - намесваше и името на основния прокурор Сотир Цацаров като индивидът, който е подписал заповедта за пренасяне на всички преписки по делото за " Изамет " в Специализираната прокуратура, където " ОПГ-то на Пепи Еврото има цялостен надзор над нещата ".

" В съда споделиха, че за цялата година (Цацаров) е подписал 12 такива (заповеди) ", споделяше Явор Златанов в описа си пред АКФ.

Стоянов отхвърли да разяснява каквито и да било имена на магистрати, засечени в създаването на ГДБОП от 2021. Единствено " оневини " и.ф. основния прокурор.

Твърдението, че Сарафов няма връзка с " Осемте джуджета " (или такава не е открита към 2021), влиза в спор с обществено известната информация от 2023 година за фотосите от негови гостувания в ресторанта на Петьо Петров, на които се виждат явно другарски връзки сред двамата и съпругите им.

Бившата жена на Петров Любена Павлова свидетелстваше пред АКФ даже за близки фамилни връзки със Сарафови - включително за това, че дружно са си избирали къщи в затворения комплекс " Делта хил ".

В сряда шефът на ГДБОП Явор Серафимов също сподели нещо, което изцяло опонира на изказванието на Стоянов - Сарафов постоянно е посещавал „ Осемте джуджета “.

От изявлението на Калин Стоянов не стана ясно и дали полицията е можела да проверява настоящи магистрати, даже в случай че имената им се появят в " оперативно-издирвателните мероприятия " - съгласно Наказателно-процесуален кодекс следствията против съдии, прокурори и следователи се правят единствено от Националната следствена работа.

Вътрешният министър беше разпитан по цялостен конспект от настоящи тематики - от убийството на Мартин Божанов - Нотариуса през Шенген до глобите за пияните водачи. Интервюто обаче беше взето и излъчено на запис. Нямаше тематика, по която Стоянов не се упражни - само че съвсем нито един от въпросите на журналистката от bTV Владислава Тричкова сякаш не го изненада.

30-минутният диалог не даде доста нови отговори по значимите и настоящи престъпни сюжети. Стоянов няма концепция къде може да се намира Пепи Еврото сега, а убийството на Алексей Петров продължава да се проверява - неща, които Министерство на вътрешните работи повтаря от месеци.

Все отново вътрешният министър не пропусна да спомене, че е подготвен да остане на поста си и след ротацията. Той заяви, че към този момент е заявил какво е постигнал по управническата стратегия, само че наподобява това е дал доклад единствено пред вицепремиера Мария Габриел.

Стоянов дебело акцентира, че не е политическо предопределение и се разгласи за " министър на българските жители ", защото няма политически пристрастия и е определен за поста в Министерство на вътрешните работи в качеството си на специалист.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР