Министърът на външните работи Ван И отправи искане към държавния

...
Министърът на външните работи Ван И отправи искане към държавния
Коментари Харесай

Китай: САЩ да не се намесват в Зимните олимпийски игри

Министърът на външните работи Ван И насочи искане към държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен за невмешателство на Съединени американски щати в Зимните олимпийски игри, оповестява AP. Това е станало в телефонен диалог.

Съединени американски щати към този момент оповестиха протест на Олимпийските игри, които ще се проведат в Пекин идващия месец, като този протест ще се изрази в отвод да се изпрати публична делегация на откриването на международното съревнование, както се прави по традиция. Бойкотът е стимулиран като митинг против задържането на милион мюсюлмани уйгури в северозападния район Синдзян и нарушение на човешките права в Китай.

Въпреки недоволството на Китай от решението на американските управляващи, това няма да засегне присъединяване на американски спортисти.

" Съединени американски щати непрестанно показват неверни думи и дейности към Китай, предизвиквайки нови спорове в връзките сред двете страни ", сподели Ван И.

Пекин също така стачкува против апелите на Държавния департамент на Съединени американски щати да изтегли чиновниците на посолството и консулствата в Китай заради стягането на рестриктивните мерки. Още повече, Китай упорства за преустановяване на поддръжката на Съединени американски щати за самоуправляващия се Тайван.

Говорителят на китайското министерство на защитата У Цян декларира, че Китай има цялостна подготвеност за справяне с всевъзможни задгранични провокации и обстановки в Азиатско-тихоокеанския район, зародили по време на Олимпиадата, се показва още от AP.

Принципната позиция на Съединени американски щати декларира непризнаване претенциите от страна на Китай във връзка с стратегическото Южнокитайско море и опазване военното си наличие в района.

В изказване на Държавния департамент се показва, че са обменени отзиви за ръководство на стратегическия риск, здравната сигурност и изменението на климата, без да се показват Олимпийските игри или Тайван, акцентира AP.

След телефонното позвъняване е назначен Никълъс Бърнс за нов дипломат на Съединени американски щати в Китай - позиция, която е незаета повече от година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР