Министърът на външните работи Светлан Стоев участва днес в редовното

...
Министърът на външните работи Светлан Стоев участва днес в редовното
Коментари Харесай

Светлан Стоев: Ситуацията в региона на Западните Балкани е обезпокоителна

Министърът на външните работи Светлан Стоев взе участие през днешния ден в постоянното съвещание на Съвета „ Външни работи “ в Брюксел. Сред главните тематики в дневния ред на съвещанието бяха обстановката на Западните Балкани, Беларус, района на Сахел, спора в Етиопия, ситуацията в Судан, незачитането на интернационалното право във Вароша.
 
Ситуацията в района на Западните Балкани е притеснителна . В последните месеци виждаме повишаване на напрежението в Босна и Херцеговина, сред Косово и Сърбия, налице е и политическа неустойчивост в Република Северна Македония. Европейски Съюз би трябвало да употребява всички налични принадлежности, с цел да поддържа вътрешнополитическия разговор в Босна и Херцеговина и естественото действие на институциите “, съобщи в своето изявление българският външен министър. Акцент бе подложен и върху Диалога Белград-Прищина и вътрешнополитическата конюнктура в Република Северна Македония.
 
Министър Стоев реферира към неотдавнашен принос на страната ни, съдържащ оферти за усилване на съдействието със Западните Балкани в разнообразни области от съвместен интерес, в това число сигурност, хибридни закани, стратегическа връзка, противозаконна миграция и други
 
„ Европейската интеграция е двупосочна улица, която изисква ангажимент освен от Европейски Съюз, само че и от страните сътрудници. Те би трябвало да се придържат към европейските полезности, в това число добросъседските връзки и спазването на правата на индивида ", акцентира българският първи посланик.
 
Съветът разиска обстановката в Беларус и осъди единомислещо дейностите на режима в Минск и хибридните дейности против Полша, Литва и Латвия. Налице е политическо единодушие за приемане на нов пакет наказания против режима в Минск и участниците в дейности, свързани с настоящата ескалация по незаконната миграция. „ Настоящата ескалация на напрежението по границите на Полша, Литва и Латвия с Беларус е безусловно неприемлива. Границата на тези страни е и европейска граница. България още веднъж удостоверява цялостната си взаимност с нашите другари в този сложен миг. Поведението на Беларус изисква от наша страна явен, корав и общ отговор, който да включва нов кръг от наказания против режима в Минск “, акцентира министър Светлан Стоев.
 
Министрите дискутираха обстановката в района на Сахел, която остава извънредно комплицирана и нестабилна. Те се сплотиха към нуждата от използване на разнообразни принадлежности за политическа стабилизация, подсилване на сигурността и икономическо възобновяване на района. Обсъдени бяха и споровете в Етиопия и Судан.
 
Върховният представител Жозеп Борел осведоми за своето посещаване в Перу и Бразилия при започване на ноември 2021 година Съветът разиска и обстановката във връзка с Вароша.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР