Министърът на външните работи Николай Милков участва в Сегментите на

...
Министърът на външните работи Николай Милков участва в Сегментите на
Коментари Харесай

Николай Милков участва в Съвета на ООН по правата на човека

Министърът на външните работи Николай Милков взе участие в Сегментите на високо ниво на 52-та сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида и на Конференцията по разоръжаването, които се организират в Женева, Швейцария, оповестиха от министерството.

В изявлението си по време на 52-та сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида министър Милков акцентира, че насърчаването и отбраната на правата на индивида са първокачествен приоритет на българската външна политика. Страната ни се ангажира със запазването и укрепването на мултилатерализма и интернационалното съдействие.

Тази година означаваме 75-ата годишнина от Всеобщата декларация за правата на индивида и 30-ата годишнина от Виенската декларация и Програмата за деяние с главен акцент върху универсалността, неделимостта, взаимозависимостта и взаимосвързаността на всички типове права на индивида. В народен проект тази година България отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи през Втората международна война - неповторим епизод от актуалната история, който ни въодушевява да продължим да утвърждаваме толерантността и разбирателството като съществени полезности на актуалната народна власт и да се борим с всички форми на дискриминация и ненавист.

„ Една година след началото на експанзията на Руската федерация против Украйна страната ни още веднъж осъжда изрично всички нарушавания на интернационалното право в региона на правата на индивида и интернационалното филантропично право ”, съобщи Николай Милков. Българският министър дефинира като ужасяващо широкоразпространеното и редовно нарушение на правата на индивида в окупираните територии на Украйна. Тези нарушавания изискват единомислещо наказание и търсене на отговорност на причинителите. В рамките на сесията на Съвета, Република България ще поддържа резолюция за удължение на мандата на Независимата интернационална анкетна комисия, показана от Украйна.

Посочено беше, че Република България ще продължи да поддържа систематично напъните за поддържане и поощряване на културата на мира, толерантността, разбирателството и уважението към многообразието, както и ще се стреми да способства за напъните на интернационалната общественост за реализиране на цялостно тъждество сред дамите и мъжете, и за овластяването на дамите и девойките. Министър Милков даде образец с дейното присъединяване на дамите в политическия живот на Република България и водачеството на дамите в останалите браншове на публичния живот, както и в бизнеса.

Министърът на външните работи означи, че Република България остава ангажирана с правата на младежите и насърчаването на тяхното присъединяване във всички сфери на публичния живот. Сред целите на външната политика на Република България са и правата на детето, с изключително внимание към всички деца в неравностойно състояние.

Министърът на външните работи Николай Милков направи изявление и в Сегмента на високо ниво на Конференцията по разоръжаването като акцентира, че Република България продължава да съблюдава своите задължения в региона на разоръжаване, надзор на въоръженията и неразпространение. Определи Конференцията по разоръжаване като жизненоважен многостранен инструмент за подсилване на интернационалната сигурност и интернационалния ред, учреден на правила. Като доказателство за това означи навършващата през 2023 година 25-та годишнина от влизането в действие на Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, контрактувана в Конференцията по разоръжаване.

Подчертано беше, че Република България ще продължи твърдо да отстоява ефикасния мултилатерализъм, в чиято основа е Организация на обединените нации.

Акцент бе подложен и върху поддръжката на Република България за постепенния метод към цялостното нуклеарно разоръжаване. В този подтекст бе очебийно водещото значение на Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие, придържането към който обезпечава единствения реален път за реализиране на благородната крайната цел - построяването на свят без нуклеарни оръжия. Във връзка с това бе насочен апел и за влизане в действие на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити.

Министър Милков насочи апел и към Русия да възвърне използването на Договора „ Нов СТАРТ “.

Във всички свои изявления, министър Милков препотвърди поредната позиция на Република България в поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, в това число териториални води, като насочи апели към Русия за неотложно евакуиране на нейните въоръжени сили от окупираните украински територии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР