Министърът на външните работи Николай Милков награди генералния секретар на

...
Министърът на външните работи Николай Милков награди генералния секретар на
Коментари Харесай

Външният министър удостои генералния секретар на ОИСР със „Златна лаврова клонка“

Министърът на външните работи Николай Милков награди генералния секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Матиас Корман с почетния знак „ Златна лаврова клонка “ на Министерство на външните работи, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Отличието бе присъдено за изключителния принос на господин Корман за задълбочаване на съдействието сред България и Организацията за икономическо сътрудничество и раз и дейната и поредна позиция в поддръжка на разширението нa Организацията.

Преди церемонията министър Милков организира среща с Горско стопанство на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, по време на която двамата разискаха идващите стъпки в процеса на присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз след връчването на Първоначалния меморандум, което следва в околните дни, след публично решение на Министерски съвет.

Министърът на външните работи препотвърди мощния ангажимент на България към полезностите, визията и положителните практики на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Страната ни има упоритостта да бъде дейна част от световната общественост на сходно мислещи страни, работещи за икономическото и обществено благоденствие на своите жители.

От страна на Горско стопанство на Организацията за икономическо сътрудничество и раз бе дадена висока оценка на дейностите и решимостта на страната ни за бърз прогрес в процеса на присъединение. Потвърдена бе мощната поддръжка от страна на Горско стопанство на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Секретариата на Организацията за напъните на страната в тази посока.

На 25 януари 2022 година България получи покана за започване на диалози за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. На 10 юни т. година в Париж Организацията връчи на страната ни Пътна карта, с което бе обещано начало на процеса на присъединение. Още 4 страни договарят за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз – Румъния, Хърватия, Бразилия и Перу. Присъединяването към Организацията е главен външнополитически приоритет на страната ни.

Матиас Корман е шестият общоприет секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Петгодишният му мандат стартира на 1 юни 2021 година Преди да заеме поста си, той бил министър на финансите на Австралия.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР