Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън подчерта значението

...
Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън подчерта значението
Коментари Харесай

Лондон отпусна 45 млн. паунда за Западните Балкани

Министърът на външните работи на Англия Дейвид Камерън акцентира смисъла на поддържането на мира и стабилността на Западните Балкани, като отпусна 45 млн. паунда за подсилване на сигурността в района, съобщи Агенция Франс Прес.


По време на визитата си в Косово, което е първото му като първи посланик на Англия, той се срещна с политически водачи и посети английските войски.

В речта си след диалозите с косовския си сътрудник Доника Гервала-Шварц Камерън акцентира " значимостта на стабилността в Западните Балкани ".

" Това е нещо, в което Англия влага с 45 милиона паунда тази година. Това е нещо, което е доста значимо за нашия народен интерес ", сподели той на конференция в Прищина.

Напрежението сред Косово и прилежаща Сърбия продължава още от войните през 90-те години на предишния век, които доведоха до разпадането на някогашна Югославия.

През 2008 година Косово разгласи самостоятелност от Сърбия, само че последната отхвърля да я признае и упорства, че отделилата се „ провинция “ остава част от нейната територия.

Етническите сърби в Косово, които съставляват към 6% от популацията, остават значително лоялни към Белград, изключително в северната част на Косово, където са болшинство и отхвърлят всяка стъпка на Прищина за подсилване на контрола ѝ над района.

" Живеем в свят на огромна неустановеност и огромна неустойчивост, свят на огромни спорове ", сподели Камерън.

" Ето за какво в този момент е моментът, в който страни като Англия би трябвало да поддържат нашите другари, да работят в тясно съдействие с нашите значими съюзи и да влагат в региони, които са били нестабилни, само че в този момент демонстрират огромни признаци на непоклатимост и прогрес. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР