Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба смята, че

...
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба смята, че
Коментари Харесай

Кулеба: Русия отдавна е планирала да подкопае зърнената сделка и да поднови игрите на глада

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба счита, че Русия от дълго време е възнамерявала да подкопае договорката за зърно и в този момент се пробва да оправдае своя ход.

 

Това се споделя в последното изказване на Кулеба, оповестено в Twitter, оповестява Укринформ.

 

„ Суспендирайки присъединяване си в договорката със зърно под подправен предлог за детонации на 220 километра от зърнения кулоар, Русия блокира 2 милиона тона зърно на 176 кораба, които към този момент са в морето – задоволително, с цел да изхрани над 7 милиона души. Русия е възнамерявала това доста авансово “, написа Кулеба в Туитър.

 

Според първия посланик актуалната опашка със зърно се е натрупала в Черно море от септември, „ когато Русия стартира съзнателно да забавя действието на коридора и да се стреми да подкопае договорката “.

„ Русия от дълго време взе решението да възобнови игрите на глада и в този момент се пробва да го оправдае “, акцентира Кулеба.

 

Както Укринформ заяви по-рано, Русия упрекна Украйна и Англия в „ терористични офанзиви против кораби на Черноморския флот и цивилни кораби, участващи в гарантирането на сигурността на „ коридора за зърно “ и разгласи отдръпването си от Черноморската самодейност за зърно.

 

Ръководителят на Министерството на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба прикани интернационалната общественост да не разреши на Русия да блокира под подправен предлог „ зърнения кулоар “, който подсигурява продоволствената сигурност на милиони хора.

 

Сутринта на 29 октомври в залива на краткотрайно окупирания Севастопол прогърмяха детонации. Украйна не е удостоверила присъединяване.

 

На 22 юли в Истанбул, по предложение на Организация на обединените нации, Украйна, Турция и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш подписаха Инициатива за безвредно превозване на зърно и хранителни артикули от пристанищата Одеса, Черноморск и Южен. Гутериш прикани за удължение на Черноморската самодейност за зърно, която изтече на 22 ноември.

 

 

Източник Факти
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР