Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще участва

...
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще участва
Коментари Харесай

Сергей Лавров отива в Скопие на среща на ОССЕ, ако България пусне самолета му

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще взе участие в срещата на върха на министрите от Организацията за сигурност и съдействие (ОССЕ) , в случай че България отвори въздушното си пространство за самолета му. Това сподели Лавров в понеделник, представен от ТАСС.

Срещата на ОССЕ се организира сред 30 ноември и 1 декември в Скопие . По информация на съветската организация Интерфакс България е дала обещание на Северна Македония краткотрайно да отвори въздушното си пространство за самолета с съветската делегация.

Малко по-късно в понеделник външното министерство на Северна Македония отхвърли информацията. " България или Гърция би трябвало да решат дали една от тях ще анулира глобите за съветските полети или ще разреши единствено на самолета на Лавров да лети в тяхното въздушно пространство ", споделиха от министерството пред македонската работа на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Новината идва, откакто в събота държавното управление на Северна Македония сподели, че.

" Очевидно България е дала обещание на Северна Македония , че ще отвори въздушното си пространство. Ако това се случи, ние ще бъдем там. Да забележим ", сподели Лавров на конференцията " Примаковски четения " в Москва.

Към момента в дирекция Ръководство на въздушното придвижване (РВД) няма постъпило такова позволение, споделиха от министерството на превоза пред Свободна Европа.

То се издава от отдел консулски към външното министерство и би трябвало да постъпи непосредствено в РВД, прецизираха от там.

Свободна Европа изпрати въпроси и чака отговор от Министерството на външните работи.

Европейската комисия сподели, че Лавров може да пътува до Европейски Съюз и Северна Македония, макар че е глобен.

Руската военна инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари, предизвика широкообхватни наказания, измежду които възбрана от Европейски Съюз Русия да употребява въздушното пространство на блока. Северна Македония е член на НАТО и се надява скоро да се причисли към евросъюза.

" Санкциите постоянно имат дерогации, изключения. Те са свързани точно с присъединяване в мултилатерални конгреси като Организация на обединените нации или ОССЕ, както е в тази ситуация ", сподели представител на еврокомиисята на конференция в понеделник.

По думите му засегнатите от наказания имат право да пътуват в Европейски Съюз изключително когато пътуването им е обвързвано с повода да бъдат глобени. В случая срещата на ОССЕ ще разисква и войната в Украйна, поради която е глобен Лавров.

" Освен това постоянно е добре да се изправяме лице в лице, тъй че да можем да конфронтираме Лавров с противозаконните дейности на режима в Кремъл и лъжите, които популяризира ", добави представителят.

В Скопие за срещата се чака да дойдат 76 делегации на страни членки и сътрудници на ОССЕ, показани най-вече от министри на външните работи.

По думите на Лавров няколко западни страни към този момент са поискали срещи с него по време на срещата на върха. " Вече има няколко претенции за срещи - в това число от западни представители ", сподели Лавров.

През юни предходната година, тъй като прилежащите ѝ страни България, Северна Македония и Черна гора не разрешиха на самолета му да премине през въздушното им пространство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР