Министърът на външните работи на Русия отхвърли спекулациите за евентуално

...
Министърът на външните работи на Русия отхвърли спекулациите за евентуално
Коментари Харесай

Лавров: Русия е отворена за среща на Путин с Байдън на предстоящия лидерски форум на Г-20

Министърът на външните работи на Русия отхвърли спекулациите за вероятно потребление на нуклеарни оръжия от страна на Москва, като съобщи, че тя би могла да го направи единствено в случай че е изправена пред неизбежна крах, заяви Асошиейтед прес.

Сергей Лавров през днешния ден съобщи, че съветската нуклеарна теория планува " извънредно ответни ограничения за да се предотврати унищожаването на Руската федерация вследствие на директни нуклеарни удари или потреблението на други оръжия, които пораждат опасност за самото битие на съветската страна ".

В изявление по телевизия " Русия-1 " Лавров упрекна Запада, че популяризира спекулации за хипотетичните планове на Русия да употребява нуклеарно оръжие, и прикани Съединени американски щати и техните съдружници да " проявят оптималната отговорност в обществените си изказвания " по тематиката.

Руският президент Владимир Путин съобщи готовността си да употребява " всички налични средства " за отбрана на съветската територия - изказване, което като цяло се възприе като опит Украйна да бъде принудена да спре офанзивата си за отвоюване на четирите района, които Русия погълна по-рано този месец след проведени от Кремъл " референдуми ", отхвърлени от Киев и западните му съдружници като подправени, отбелязва АП.

Шефът на съветската дипломация сподели, че Съединени американски щати де факто от дълго време вземат участие в спора в Украйна и въоръжават украинската войска. " Те освен въоръжават [президента на Украйна Володимир] Зеленски и неговия режим, те им дават разследващи данни от спътници ", цитира думите му ТАСС.

Лавров опроверга изказванията на редица представители на Съединени американски щати, в това число на представителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, че Вашингтон е отворен за диалози, само че Москва отхвърля. " Това е неистина. Досега не сме получили никакви съществени оферти за реализиране на контакт ", сподели той и добави, че Русия няма да откаже среща сред президента Владимир Путин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън в границите на идна среща на Г-20 и би разгледала такова предложение, съобщи Ройтерс.

Руският външен министър изключи опцията Русия да допусне обстановка, в която Киев да основава непрекъсната заплаха за сигурността на страната му, в това число присъединението на Украйна към НАТО и разполагането на нейна територия на оръжия, които сами по себе си ще съставляват такава опасност.

Той също по този начин сподели, че задачите на " специфичната военна интервенция " на Русия не са се трансформирали и Украйна не може да бъде " терористична " страна, на която всичко е разрешено.

В този подтекст АП цитира ръководителя на Държавната дума Вячеслав Володин, който през днешния ден съпостави украинския президент Володимир Зеленски с убития водач на Ал Каида Осама бин Ладен. Володин също по този начин съобщи, че западните политици, които поддържат Украйна, " на процедура спонсорират тероризма " и " не може да има диалози с терористи ".

Зеленски нееднократно е призовавал международните водачи да разгласят Русия за терористична страна поради офанзивите против цивилни и хипотетичните военни закононарушения.

Източник: Българска телеграфна агенция

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР