Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто

...
Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто
Коментари Харесай

Унгария заплаши да блокира новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради включването на най-голямата унгарска банка в списъка

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто заплаши да блокира новия пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия, като осъди включването на най-голямата унгарска банка ОТП в листата, съобщи ДПА.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10452
Докато ОТП е в листата на Украйна с поддръжниците на войната на Русия против Киев, унгарското държавно управление няма да договаря по новия пакет от наказания, съобщи Сиярто на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Швеция.

Скандално е, че Украйна е присъединила банката в листата, защото тя не е нарушила никакви закони, съобщи унгарският външен министър в Стокхолм.

Европейската комисия показа предложенията за 11-ия пакет от наказания против Русия на страните членки на Европейски Съюз предишния петък. Те са ориентирани основно към попречване заобикалянето на ограниченията от страна на към този момент глобените страни, напомня Българска телеграфна агенция.

Предложенията обаче включват и спомагателни търговски ограничавания, които могат евентуално да обиден и маджарски компании.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел отхвърли да разяснява забележките на Сиярто след срещата на външните министри. Той сподели, че министрите не са чули унгарския министър да прави тези забележки.

Според Борел обаче не е загадка, че Унгария не има вяра в ефикасността на европейските наказания против Русия.

В началото на май украинската Национална организация за попречване на корупцията (НАПК) включи унгарската банка ОТП в своя лист на спонсори на войната, като я упрекна, че поддържа тероризма.

Унгарската ОТП е една от водещите банки на съветския пазар за финансови услуги, даже след началото на войната, съгласно НАПК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР