Министърът на външните работи Екатерина Захариева очаква по-съществен напредък в

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева очаква по-съществен напредък в
Коментари Харесай

Екатерина Захариева очаква по-голям напредък за историята със Северна Македония

Министърът на външните работи Екатерина Захариева чака по-съществен прогрес в работата на историческата комисия сред България и Северна Македония. Тя взе участие в среща на външните министри на страните от Берлинския развой във Варшава. От Полша - Милена Кирова и Станислав Ангелов.

Добросъседството беше основната дума по време на срещата на външните министри от Берлинския развой. Вицепремиерът Екатерина Захариева посочи, че откакто по време на българското европредседателство тематиката за Западните Балкани беше върната в дневния ред на Обединена Европа,се следи значителен прогрес. И даде образец с контракта за добросъседство сред България и Северна Македония.
Екатерина Захариева - вицепремиер, министър на външните работи: Много се надявам осъществяването да не се окаже по-трудно от самото сключване. Имаме доста значителен прогрес в разнообразни сфери. Най-видимият той е в политическите връзки - извънредно постоянни срещи на всички равнища - министър председателите, министрите. Имаме доста значителен прогрес в културата, в стопанската система също, в туризма.Яцек Чапутович - министър на външните работи на Полша:,Преспанското съглашение за името на Северна Македния и контракта за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Северна Македония могат единствено да ни служат за ентусиазъм.
Министър Захариева чака по-съществен прогрес в работата на историческата комисия сред България и Северна Македония. И дефинира общата ни история като крайъгълния камък в контракта сред двете страни.
Екатерина Захариева - вицепремиер, министър на външните работи:,Ние доста желаеме Република Северна Македония да стартира договаряния, само че ние ще продължим да следим осъществяването, изключително в тази част, извънредно прецизно с добра религия, че ще забележим по-бързи темпове на работа на комисията.,Екатерина Захариева - вицепремиер, министър на външните работи: И всички тука се тормозят от растящия шовинизъм в нашия район, и освен моето мнение беше, че ние няма по какъв начин да спрем това, в случай че не учим младежите на истината.
Споразумението за понижаване на цените за роуминг сред 6 страни от Западните Балкани, подписан в Белград предходната седмица, е следващото доказателство за триумф на целия район и е една от най-големите изгоди от интеграцията - безапелационни бяха участниците във форума.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР