Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви пред журналисти преди участието

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви пред журналисти преди участието
Коментари Харесай

Ангелкова: Компетентните органи трябва да кажат дали има нарушения при обекти на плаж Слънчев бряг

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи пред публицисти преди присъединяване си в блиц контрола в отрасловата парламентарна комисия, че министерството съблюдава българското законодателство, което се удостоверява и от инспекции на плаж " Слънчев бряг юг ". Ако има друга информация, която е отвън компетенциите на Министерството и се отнася до други способени органи, по закон би трябвало да бъде сезиран този орган и да се направи съответната инспекция, добави министърът, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ангелкова направи този коментар във връзка изявление на вицепремиера Валери Симеонов, че ще сезира прокуратурата за противозаконни обекти на плаж " Слънчев бряг юг ".

Когато се отдава на концесия или чартърен морски плаж, наемателят има право по закон да употребява до два % съществена и два % спомагателна комерсиална повърхност, като препоръчаното от концесионера дава отговор на нормативните условия и схемата за слагане на преместваеми обекти е утвърдена от Министерството на туризма, сподели министърът. Законът за устройството на територията има ясна формулировка за това какво е преместваем обект, подсети Ангелкова и добави, че това се удостоверява и от трайната процедура на съда, който е и способен орган да реши дали са осъществени законосъобразни дейности или не.

По мотив други изказвания на вицепремиера Ангелкова още веднъж подсети, че закон министърът на туризма няма права да продава плажове, а единствено да ги ръководи и стопанисва.

В отговор на въпрос министърът сподели, че на този стадий не се приготвят промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които да се регламентира дивото къмпингуване. Тя подсети, че в този момент по закон е неразрешено разполагането на каравани и палатки на " дейната пясъчна повърхност ". Ако се откри някакъв баланс, подготвени сме да обсъдим тази тематика, тъй като е значимо да има регулация и е значимо да се даде опция на хората, които желаят да къмпингуват, да могат го създадат и то по омекотен режим, разяснява министърът.

В отговор на депутатски въпрос по тематиката министърът на туризма още веднъж съобщи, че напълно се управлява в дейностите си от закона. Всичко, което е утвърдено от мен като скица за преместваеми обекти в тази ситуация, напълно дава отговор на условията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, посочи Ангелкова пред членовете на комисията. Тя съобщи, че е озадачена, че всяко лято се прави едно и също и подсети, че през юли предходната година за същите обекти на " Слънчев бряг юг " вицепремиерът е изпратил сигнал до РДНСК за тяхната инспекция. Министърът цитира данни от нея, съгласно които обектите са ситуирани тук-там съгласно утвърдената скица, дават отговор по повърхност, според издадените позволения за слагане. Проверените обекти могат елементарно да бъдат демонтирани, без да се промени теренът, върху който са сложени, е измежду другите умозаключение на РДНСК от предишния юли.

В решението на РДНСК се акцентира също и, че контролът на преместваемите обекти на плажовете е обвързване на общинската администрация. Освен това министърът подсети, че това са обекти от повече от 10 години, с издадени схеми и позволения от Министерство на регионалното развитие, когато плажовете са били към това ведомство. Министърът сподели, че е обезпокоена от това, че всичко се прави първоначално летния сезон и това поврежда имиджа на България като туристическа дестинация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР