Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че до края на

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че до края на
Коментари Харесай

Правителството отново ще пусне Летище София за концесия

Министърът на туризма Николина Ангелкова разгласи, че до края на годината ще бъде оповестена още веднъж концесия за Летище "Пловдив ". Според нея по този метод аеропортът ще успее да се развие. През октомври сходен анонс направи и министърът на превоза Росен Желязков. Процедурата все още е на стадий привършване на предконцесионните разбори.

При първия опит за концесионирането на летището предложения подадоха единствено два кандидата – обединяване отпред с китайската „ Хайнан “ и локален консорциум, формиран от "Тракия икономическа зона " и транспортната компания ПИМК. Стигна се до подписване на контракт с "Хайнан ", само че се отхвърли в последния миг, пропускайки крайните периоди за привършване на договорката. След неуспеха на процедурата интерес прояви само пловдивската община.

И градската администрация обаче направи крачка обратно, защото страната загуби на втора инстанция делото за перона на летището. Страни по делото са държавното сдружение „ Летище Пловдив “ ЕАД и частното „ Летище Пловдив “ АД.

Според юристите на регионална администрация перонът е влезнал непозволено в активите на „ Летище Пловдив “ АД, още повече, че той е върху държавна земя. Всъщност въпросното сдружение е неповторима партньорска настройка. Още през 1995-а страната апортира в него здания и техника и в началото нейното присъединяване бе 55 %, само че три години по-късно делът й се стопява на 36 на 100. С повдигането на капитала нейните акции стават все по-малко и от мажоритарен акционер тя се трансформира в миноритарен.

Новото сдружение пък – „ Летище Пловдив” ЕАД, години наред заплаща наем за складовете и перона, до момента в който в един миг страната взема решение, че всичко това е нейна благосъстоятелност и стартира да води каузи.

Междувременно през 2009-а перонът бе уголемен доста от държавната компания с четири нови стоянки за самолети. Окръжният съд обаче освен отхвърли жалбата й, само че на процедура дефинира, че и разширението би трябвало да е в ръцете на частниците. Тъй като те са притежател на правото на благосъстоятелност на перона за цялата му повърхност от 109 182 кв.м., включваща остаряла и нова част. Сега, в случай че и последната правосъдна инстанция постанови, че перонът и складовете са благосъстоятелност на „ Летище Пловдив” АД, може да се стигне до обстановка държавната компания въобще да няма достъп до тях.

Окончателно решение на Върховен касационен съд са чака на 10 декември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР