Министърът на туризма Илин Димитров проведе работна среща с председателя

...
Министърът на туризма Илин Димитров проведе работна среща с председателя
Коментари Харесай

Министър Димитров проведе среща за популяризиране на инициативата „Син флаг“

Министърът на туризма Илин Димитров организира работна среща с ръководителя на УС на Българско придвижване “Син байрак ” Станимир Георгиев за разпространение на самодейността и увеличение на плажовете с обезпечена непорочност и безупречни условия за туризъм.

18 български плажове и едно яхтено пристанище носят влиятелния знак.

„ Това е дълготрайно деяние, което можем да предизвикваме още в този момент и да стартираме с дребни стъпки, макар ограничавания небосвод на служебния кабинет. Целта ни е да удвоим броя на българските плажове със наследник байрак, защото това ще издигне престижа на българския туристически артикул и ще подсигурява сигурността и здравето на плажуващите, “ акцентира министър Димитров.

Като изцяло постижима цел дефинира удвояването на този брой представителят на интернационалната организация за България Станимир Георгиев.

Чистотата, сигурността и основно качеството на водата е най-важното изискване за кандидатстване и се потвърждава посредством проучвания на упълномощени частни лаборатории или РЗИ по Черноморието.

Наградата „ Син байрак ” е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма с 35-годишна история, с който са удостоени най-хубавите международни 5042 плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове, измежду които и тези на изявени български курорти. Благодарение на Българско придвижване „ Син байрак ” сини знамена се веят по българските плажове от 1995 година, като първият от тях е даден на Слънчев бряг след съществено двугодишно изследване. Знакът се счита за доказателство за устрема на концесионерите и шефовете на плажове към предлагането на отлична туристическа услуга посредством първокласен, сполучлив и благонадежден мениджмънт в баланс с рационално и екологосъобразно ползване на естествените дадености.

Станимир Георгиев заяви, че през последните години поради повишената конкуренция повече сини знамена се веят на плажове по Южното Черноморие. Министър Димитров посочи нуждата тази гаранция за непорочност и качество да получат повече плажове и по северното крайбрежие.

Като пълновръстен член и представител за България на интернационалната Фондация за екологично обучение /FEE/ – най-голямата международна екологична организация с членове от над 75 страни, Българско придвижване “Син байрак ” разпространява и по-малко известната стратегия „ Зелен ключ “.

„ Зелен ключ “ е еко-етикет за хотели, туристически и развлекателни заведения като къмпинги, заведения за хранене, атракциони и други места с екологично ръководство, които употребяват единствено устойчиви способи и технологии за работа. Целта е предлагането на хотелски услуги да се трансформира в екологосъобразен и виновен бизнес, който се стреми към намаляването на употребяваните запаси, вода и сила, както и потреблението на локални артикули, което води до чувствителни икономии на обилни средства.

„ Ефектът за хотелите е впечатляващ, тъй като най-после те откриват, че всичките им разноски са намалели. Постигат се чудеса с цената на въвеждането на няколко дребни промени и ограничения, “ посочи Станимир Георгиев.

Той заяви, че все още в развой на узаконяване със „ Зелен ключ “ в България е един хотел, само че 11 вземат участие в пилотен план, а доста скоро е допустимо на картата да се появят още 46 места за настаняване, защото най-големият британски туроператор изисква от хотелите, с които работи (4600 в света, от които 46 в България), да преминат одит по линия на Зелен ключ.

Съществува директна взаимозависимост сред степента на развиване на туризма и интереса към един регион или една страна и броя на присъдените сини знамена. Пример за това са първенците в класацията – Испания /729/, Гърция /602/, Турция /572/, Франция /536/, Италия /509/, Португалия /431/, които имат най-вече знамена и се радват на забележителна посещаемост.

През 2022 година измежду отличените най-хубави плажове и яхтени пристанища в международен мащаб почтено се подредиха и българските плажове Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Обзор-Централен, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино и единственото отличено яхтено пристанище в България – „ Марина Диневи ”.

Както всяка година, кандидатурите за огромната премия за чисти и безвредни плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове – „ Син байрак “ бяха прегледани първо от националното жури към българското придвижване през февруари, а по-късно и от Международното жури в Копенхаген, Дания, където е централата на организацията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР