Министърът на туризма Илин Димитров е разпоредил в неговата администрация

...
Министърът на туризма Илин Димитров е разпоредил в неговата администрация
Коментари Харесай

Министър с нестандартна забрана. Ведомство хвърля чаши и бутилки

Министърът на туризма Илин Димитров е разпоредил в неговата администрация да не се употребява пластмаса под формата на чаши и бутилки за вода, принадлежности, бъркалки, чинии, сламки и други предмети за еднократна приложимост, оповестиха от ведомството.

„ Не употребявам пластмаса и не считам, че е съвместима с модерния и зелен туризъм “, разяснява Димитров. Според него би трябвало да се опазва природата, с цел да има стабилно развиване. Пластмасовите чаши и бутилки за вода в министерството са сменени със стъклени и те към този момент се сервират на гостите, които идват за срещи. Кафето се сервира в порцеланови или картонени чаши.

Министрите на туризма на Европейски Съюз през 2021 година взеха решение да работят за понижаване на потреблението на пластмаса в туристическия бранш. От една страна, това е въпрос на политика и на общи правила, а от друга – всеки може да способства с персоналния си образец и с промени в метода, по който пътува, без значение дали разпоредбите го задължават или не, написа TravelNews.

Банско е първият български курорт, който забрани пластмасата още преди пандемията през 2018 година Заведенията, които се намират в ски зоната, не работят с никакви пластмасови произведения. Бутилките са сменени със стъклени, а чашите – с картонени. Сламките за еднократна приложимост са от бамбук, а посудата за еднократна приложимост като чинии, принадлежности и бъркалки е от напълно биоразградими материали като картон, дърво или хартия.

Пластмасата е огромен камшик за Българското Черноморие, като повече от 80% от отпадъците по плажовете са точно с подобен темперамент. През последните години все по-често се приказва за микропластмасата – частиците, които се срещат на всички места към нас и които към този момент се усилват до рискови за здравето концентрации. Европейската инструкция, която лимитира използването на еднократни пластмасови произведения, към момента не се ползва прецизно у нас, макар че влезе в действие преди 2 години. Междувременно микропластмасовите частици се срещат освен в морето, само че и в морските блага, с които се храним. Над 429 000 микропластмасови частици на квадратен километър има в Черно море, откри първото у нас проучване на Института по океанология към Българска академия на науките. И тъй като главен замърсител на морето са реките, в този момент учените от работят по идващия си план – замърсяването на Дунав.

Гърция, Кипър и Малта към този момент се сплотиха за развиването на туристическа промишленост без пластмаси. В плана „ SUPMed ” влизат шест организации и компании, сътрудници от трите страни, които осъществят взаимна стратегия, чиято цел е унищожаване на пластмасовите произведения за еднократна приложимост, най-често употребявани в хотелите и заведенията за хранене. Те ще бъдат сменени с различни произведения, по-екологични, стопански преференциални и на налични цени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР