Министърът на туризма д-р Илин Димитров взе участие в основната

...
Министърът на туризма д-р Илин Димитров взе участие в основната
Коментари Харесай

Илин Димитров в Тирана: Разчитаме на образованието за развитието на туризма

Министърът на туризма доктор Илин Димитров взе присъединяване в главната полемика на интернационалния конгрес за района на Югоизточна Европа, провеждан под егидата на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации, FESTA – The Future Environmental and Sustainable Tourism in Albania или „ Бъдещият екологичен и резистентен туризъм в Албания “. Министърът акцентира, че образованието на фрагментите при подготовката на сполучливи и стимулирани бъдещи експерти в другите сегменти на туризма е от основно значение при построяването на неговото стабилно бъдеще, оповестиха от министерството.

Разговорът под надпис „ Ролята на държавните управления в установяване на бъдещите политики в туризма “, модериран от шефа за Европа на Световната организация по туризъм Алесандра Прианте, беше главен акцент в динамичната стратегия на форума.

„ Ясно е, че светът ще се върне към равнищата на туризма преди COVID-19, само че какво друго ще създадем ние? “. С тези встъпителни думи стартира изявлението си българският министър в панела за резистентен туризъм под егидата на СОТ/UNWTO/ в Тирана.

„ Умения, образование на фрагментите и качество на услугата – това е значимо, това е ключът, с цел да развиваме съвременен и резистентен туризъм “, съобщи министър Димитров пред участниците във форума.

Министър Димитров подчертава върху потребността страните от Балканите, с поддръжката и на СОТ да работят за укрепването на уменията на фрагментите в бранша. Той застъпи тезата и за развиването на взаимни пакети и рекламни действия на наднационално районно равнище.

Трябва да използваме оптимално добре опциите, които ни дават европейските фондове за обучение и продан, стратегии като Еразъм плюс, заявява той. България ще окаже поддръжка на сътрудниците си от Европейски Съюз и Балканите с насъбраната си експертиза, в същото време ние работим и върху концепцията за основаването на UNWTO академия в България, уточни министър Димитров пред своите сътрудници.

Уменията на фрагментите ще са в основата на тематична сесия по време на 68 Регионална комисия Европа, анонсира той взаимно с генералния секретар на СОТ Зураб Пололикалвили и шефа на Европа за СОТ Алесандра Прианте.

В България разчитаме доста и на профилираните форми на туризъм – като винени направления и кулинарен туризъм, уелнес, здравен и СПА, културен, еко, селски и авантюристичен. Това са все форми, които могат да се практикуват на локално равнище, като отчитаме благосъстоянията и особеностите на другите елементи на дестинация България, посочи българският министър и акцентира, че това е основна причина и изискване за бъдещото развиване на резистентен и екологосъобразен туризъм. Особен акцент той сложи на развиването на България като водеща СПА дестинация. Минералните извори, които слагат страната ни на второ място в Европа по този естествен запас, са същинско благосъстояние, което ние развиваме, тъй като по този начин може да се подсигурява построяването на целогодишен туризъм.

За България секторът постоянно е имал предпочитано значение, акцентира министър Димитров. Туризмът има значителен принос за образуването на Брутният вътрешен продукт на страната и дава опция за развиване, изключително на по-малките райони. Важно е всички участници във образуването на визията и политиката в туризма на национално равнище да обединим старания, с цел да се оправим с настоящите проблеми и провокации, прикани в изявлението си доктор Димитров.

По думите му туризмът несъмнено има голямо икономическо, обществено и културно значение за развиването на българското общество. Държавата би трябвало да предизвиква директните задгранични вложения, които водят до възстановяване на туристическата база, на туристическата инфраструктура, на българския туристически артикул. Трябва да се приспособяваме към актуалните действителности, да използваме достиженията на технологиите, с цел да генерираме спомагателна добавена стойност в бранша. Ще се радваме броят на нашите посетители от чужбина да пораства, само че по-важно е да предложим пълноценно и обогатяващо прекарване, съобщи министър Димитров.

В панелната полемика се включиха още Мирела Кумбаро, министър на туризма и околната среда на Албания, Горан Джурович, министър на икономическото развиване и туризма в Черна гора, Федерико Педини Амати, министър на туризма, пощенското дело, съдействието и конгресното дело на Република Сан Марино, Хюсеин Мемич, министър на младежта и туризма на Сърбия, Сташа Кошарац, министър на външната търговия и икономическите връзки на Босна и Херцеговина, Крешник Бектеши, министър на стопанската система на Република Северна Македония, Розета Хайдари, министър на промишлеността, предприемачеството и търговията в Косово, Тончи Главина, държавен секретар в Министерство на туризма и спорта на Хърватия, както и отрасловите заместник-министри на Гърция, Турция и Литва.

Снощи беше и тържественото разкриване на форума FESTA в Тирана, а измежду формалните лица, които се обърнаха с приветствени думи към държавните ръководители в областта на туризма, бяха министър-председателят на Албания Еди Рама, Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили и Мирела Кумбаро, министър на туризма и околната среда на Албания.

Късно нощес министър Димитров организира работна среща с държавния секретар по туризъм на Хърватия Тончи Главина, в която разискаха благоприятни условия за бъдещо задълбочаване на съдействието сред двете страни, както и обмяната на потребни практики. Сред тях – обмяната на опит за образование, устройството на единната браншова организация на Хърватия по модела на Австрия, динамичността на туристическите индикатори сред двете страни, както и елементи от маркетинговите тактики на Хърватия и България. Двамата разясниха и сполучливи практики по Плана за възобновяване и резистентност.

Двете страни са извънредно близки в езиково и културно отношение и това е мост към основаването на още по-близки връзки и в областта на туризма, акцентираха министър Димитров и Тончи Главина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР