Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков разговаря с

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков разговаря с
Коментари Харесай

Бисер Петков обеща нов проектозакон за хората с увреждания до юли


Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков беседва с протестиращите родителите на деца с увреждания, които са създали палатков лагер зад Народното събрание. Петков уточни, че се работи по нов закон за хората в неравностойно състояние и родителите на деца с увреждания към този момент имат свои представители в работната група. "Срокът, който сме си сложили, е в края на юли да се приготви нов закон за хората с увреждания и най-малко част от проблемите да решим с него ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Ще работим за това, което вие формулирате като персонална помощ, т.е. поддръжка, парични средства за хората с увреждания, които са в усложнения да се самообслужват. Работим да се случи и тази обществена оценка на самостоятелните потребности, която е основна, сподели общественият министър.

Родители на деца настояха за съответни обществени услуги за децата им, с цел да могат те да вървят на работа. Те се оплакаха от проблем с националнопредставителните организации, които не виждат смисъл в това, което протестиращите оферират във връзка с персоналната помощ. Министърът разяснява, че не може да се пренебрегва присъединяване на националнопредставителните организации. Това, което направихме, е да ви включим и вас и да ви равнопоставим, тъй че дружно да търсим решения, добави той.

Една от протестиращите майки попита дали в новия закон ще се регистрира, че най-уязвимите от хората с увреждания, които не могат да работят, живеят с 4 лева и 23 ст. дневно. "Инвалид по рождение 100 % става на 18 години и до края на живота си би трябвало да живее със 127 лв., разделете го на 30, допустимо ли е ", разяснява Веселина Казанджиева. Тя изиска програмата "Личен помощник " да не е насочена единствено към безработни.

Петков уточни, че това, което общественото министерство желае да направи във връзка с асистентските грижи в домашна среда, е плановото финансиране да бъде регламентирано в закона, с цел да го няма това ориентиране към безработните лица. Първоначалната цел е била да се обезпечи работа на безработните, в този момент, популярност Богу, няма подобен проблем на пазара на труда и би трябвало да се дадат повече благоприятни условия и фокусът да бъде върху грижата за хората с увреждания, които се нуждаят от такива асистенти, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР