Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква на национално съвещание всички

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква на национално съвещание всички
Коментари Харесай

Цачева свиква на съвещание началниците на затвори

Министърът на правораздаването Цецка Цачева привиква на национално заседание всички началници на затвори в страната и управлението на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ".
Срещата е планувана за 13.00 часа през днешния ден в Министерството на правораздаването, като на нея ще бъдат разисквани създалото се напрежение в системата, както и вероятни решения на настоящи въпроси в незабавен порядък.

На 3 април от софийския затвор избягаха двама рецидивисти, откакто заплашиха с оръжие надзиратели. Полицията ги търси към този момент седмица, само че безуспешно.

Правосъдният министър Цецка Цачева сподели в сряда в Народното събрание, че случилото се е резултат от човешки неточности и " неодокомплектоване на системите за сигурност ".

" Има заповед, която дефинира кои са позволените за внасяне движимости в местата за отнемане от независимост. Контрол се реализира всекидневно от дежурните, които са на промяна и ревизират тези движимости. Самият факт обаче, че се реализира въоръжено бягство - единият е бил с нож, а другият с револвер, значи, че тези движимости са импортирани в Софийския затвор ", разяснява Цачева.

По случая работи особено основана комисия, която би трябвало да откри по какъв начин оръжията са импортирани на територията на пандиза, а резултатите от нейната работа, би трябвало да станат ясни на 12 април.

Заради бягството на двамата рецидивисти от пандиза към този момент бяха подадени и признати две оставки - на шефа на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ в правосъдното министерство Свилен Цветанов и на началника на пандиза в София Петър Кръстев. Длъжностите им краткотрайно се заемат от чиновници на Главна дирекция „ Охрана “ към Министерство на правораздаването.

Миналия месец за надзирателите и за правосъдна защита бяха обещани 15 млн. лева в допълнение. С част от тях бяха изравнени сумите за характерни служебни действия сред чиновниците на Министерството на правораздаването и на Министерство на вътрешните работи, които работят на аналогични позиции.

Останалите пари са за увеличение на заплатите, като решаваща дума за това по какъв начин ще бъдат разпределени те, ще имат синдикатите, изясни пред Дарик тогава Цецка Цачева.

Тя акцентира, че нарастването на възнагражденията няма да е процентно, а ще се търси догонващо повишение на приходите за хората с ниски заплати в системата, които се трудят при най-тежки условия. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР