Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва днес (ВАС) от 16.05.2021

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обжалва днес (ВАС) от 16.05.2021
Коментари Харесай

Йорданова обжалва решението на ВАС за обхвата на оставката на главния прокурор

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова апелира през днешния ден (ВАС) от 16.05.2021 година по адм. дело № 3944/2022 година, в частта му, с която отхвърля като неоснователна жалбата й срещу решенията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) от 4 април 2022 година

Върховният административен съд да прегледа отчасти така наречен случай " Жоси " , който беше посочен измежду основанията на министъра на правораздаването Надежда Йорданова в настояването ѝ за предварително освобождение на основния прокурор.

Преди това Висш съдебен съвет остави без разглеждане предлагането на министъра на правораздаването да прегледа предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев в частта по отношение на дейностите и бездействията му до встъпването му в служба " Главен прокурор на Република България " на 18.12.2019 година Това са случаите с Елена Йончева, делото " Баневи против България ", проблема " Жоси ", както и мненията на Иван Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.
 Йорданова положителна след следващото отсрочване: Вървим постепенно напред
Йорданова положителна след следващото отсрочване: Вървим постепенно напред

Ще продължава да упорства да се стартират процедурите по желание на нов състав на Висш съдебен съвет

И в сряда, разискването всъщност и на , с които двамата желаеха предварителното освобождение на основния прокурор.

В предлагането за предварително освобождение на министър Надежда Йорданова бяха изброени девет случая като аргументация на настояването. При разискването на 4 април Висш съдебен съвет позволи до изцяло разглеждане пет от тях - въпросите с полицейското принуждение на митингите през 2020 година,, " ", , както и за напътствията по отношение на транспортните закононарушения. Частично бяха позволени случаите с Елена Йончева, делото " Баневи против България " и мненията на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. . Мотивите на Висш съдебен съвет бяха, че част от твърдените нарушавания не са осъществени в границите на мандата на Гешев, а " Жоси " пък е от доста по-отдавна. на Висш съдебен съвет пред Върховен административен съд, въпреки и да бе упрекната, че с тази процедура просто отсрочва дебата всъщност, при който цялото общество ще види, че, по думите на самия основен прокурор Иван Гешев.

И първото предложение, импортирано от Янаки Стоилов, само че въпросът му. Това обаче се случи едвам след , който постанови, че министър на правораздаването има правото да желае оставката на основния прокурор.
 Янаки Стилов: Висш съдебен съвет се мъчи да блокира работата си с Гешев
Янаки Стилов: Висш съдебен съвет се мъчи да блокира работата си с Гешев

Висшият правосъден съвет е задължен да прегледа всъщност това искане
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР