Министърът на правосъдието на Франция ще бъде изправен пред съда

...
Министърът на правосъдието на Франция ще бъде изправен пред съда
Коментари Харесай

„Безпрецедентно“: Френският министър на правосъдието отива на съд за предполагаема злоупотреба със служебно положение

Министърът на правораздаването на Франция ще бъде изправен пред съда в понеделник по обвинявания, че е употребявал офиса си за споразумяване на персонални сметки в невиждан случай, който поражда угриженост за контрола и салдото във френската народна власт.

Отказът на министъра на правораздаването Ерик Дюпон-Морети да подаде оставка или най-малко да се отдръпна от ролята си на надзирател на правосъдната система на Франция по време на процеса провокира необятна рецензия.

Веднъж прочут юрист, Дюпон-Морети е упрекнат за корист с позицията си на министър на правораздаването, с цел да подреди следствия против магистрати, които са го разследвали, негови другари или някогашни клиенти.

Той отхвърля да е направил нарушаване. Той е изправен пред до пет години затвор и половин милион евро санкция, в случай че бъде приет за отговорен по обвинявания в противозаконен спор на ползи.

Процесът бележи първия път в модерна Франция, когато държавен министър е изправен пред съда, до момента в който е към момента на поста, съгласно правните историци. Досега се смяташе за неписано предписание министрите да подават оставки, в случай че бъдат разследвани.

Дюпон-Морети беше назначен за министър на правораздаването от президента Еманюел Макрон през 2020 година и сподели, че ще остане на поста си по време на процеса, който е би трябвало да завърши на 17 ноември. Премиерът Елизабет Борн повтори поддръжката си за Дюпон-Морети в понеделник преди началото на процеса.

Той ще бъде изправен пред специфичен съд за хипотетични нарушавания от страна на държавното управление, Съдът на републиката. Той ще се изправи против трима професионални магистрати, съпроводени от 12 членове на Народното събрание, шестима от долната камара и шест от Сената, които ще издадат решение. Необходимо е болшинство от осем гласа, с цел да се вземе решение за виновността и присъдата.

„ Тази обстановка е невиждана: настоящ министър на правораздаването е съден от Съда на републиката за нарушавания, осъществени, до момента в който е изпълнявал работата си “, магистрати “ се споделя в изказване на синдикатите преди процеса.

„ Нашите организации смятат, че тази обстановка накърнява доверието в министъра на правораздаването и посредством рикошет отслабва цялата правосъдна система “, се споделя в него.

Дюпон-Морети е считан за един от водещите френски наказателни юристи и е наименуван „ оправдателят “ поради рекордните си 145 оправдателни присъди. През последните 10 години той от ден на ден се замесваше в политически каузи и връзките му с някои магистрати се утежниха.

Скоро откакто беше назначен за министър, той стартира административни следствия против магистрати, отговарящи за производства, които го засягаха директно: трима магистрати от националната финансова прокуратура и някогашен съдия-следовател в Монако.

Разследванията не откриха нарушавания от страна на четиримата магистрати.

Съюзите на магистратите подадоха правна тъжба против Dupond-Moretti, заявявайки, че следствията са неоснователни и опит да употребява ролята си на министър за споразумяване на персонални сметки. Процесът се концентрира върху тези следствия.

Министърът постоянно е твърдял, че желае да избегне всеки спор на ползи. При назначението си той подписа документ, в който заявява, че ще пази „ честността и морала “ като всички други министри.

Интервюиран по публичното радио предишния месец, Дюпон-Морети сподели, че неговото министерство няма да бъде „ изоставено “ по време на процеса. „ Министерството ще продължи да действа, това е единствената ми грижа “, сподели той.

Дюпон-Морети се счита за един от левите членове на държавното управление на Макрон, само че критици отляво и отдясно се съмняват за какво не го е направил отстъпете настрани по време на процеса.

Някои политици също настояват, че настоящите държавни министри би трябвало да бъдат съдени в обичайни съдилища, където могат да вземат участие и цивилен страни, вместо специфичен съд със свои лични специфични правила.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР