Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази в ефира на Нова

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов изрази в ефира на Нова
Коментари Харесай

Деполитизирана комисия ще бори корупцията по високите етажи на властта

Министърът на правораздаването Атанас Славов изрази в ефира на Нова телевизия изрази оптимизъм, че в границите на деня депутатите ще одобряват закона за реформиране на Антикорупционната комисия.

Той уточни, че следва нова полемика по отношение на Комисията за битка с корупцията по високите етажи. По думите му тя би трябвало да бъде с трима членове, които да имат 6-годишен мандат, а за взимане на решения са нужни два гласа. Министърът посочи, че в хода на дебата има опция броят на членовете на комисията да бъде повишен до 5 души.

Славов акцентира, че досега подобен орган не е създаван . Служителите с проверяващи функционалности са или в полицията, т.е. под контрола на изпълнителната власт, или в правосъдната власт. Ние вършим нещо друго - самостоятелен орган с проверяващи функционалности. Създаваме задоволително тласъци в системата да имаме дейно следствие и наказване на корупцията, разясни той.

Славов посочи, че концепцията за избор на членовете на комисията ще бъде деполитизиран. " Ще има комисия по номинации, която ще прави селекцията. Тя ще осъществяв предварителната селекция - дали претендентите дават отговор на критериите. Депутатите ще гласоподават всред тези, които към този момент са получили утвърждение. Механизмът за избори има два стадия. Първият - разнообразни институции оферират претенденти. Получилите утвърждение от самостоятелната комисия, се оферират на Народното събрание за избор. Депутатите се лимитират да вършат сами оферти. Депутатите в последна сметка ще решат дали да изберат, или да не изберат. Въпросът е тези претенденти да са безспорни, посочи министърът.

Относно пълномощията на основния прокурор, той съобщи, че Министерството на правораздаването не поддържа дългите мандати на тримата огромни . Той уточни, че се разисква обвинител номер едно да бъде избиран за мандат от 5 години, като да има право на най-вече два мандата.

Според Славов от Европейска комисия е значимо събитие. Показва, че напъните които поставяме имат смисъл. За нашите сътрудници бе значимо да видят в каква посока се движи България, добави той.

В Австрия Шенген е. Това затруднява процеса. Въпреки това не се отхвърляме от задачата да влезем в Шенген до края на годината. В рамките на няколко месеца ще има резултат, сподели още министърът.
 Депутатите в спор за антикорупционната бухалка
Депутатите в спор за антикорупционната бухалка

Несъгласия породиха към оферти за избора на членове на КПКОНПИ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР