Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обеща по-нататъшна американска

...
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обеща по-нататъшна американска
Коментари Харесай

Лойд Остин обеща САЩ да подкрепят Украйна в дългосрочен план


Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин даде обещание по-нататъшна американска поддръжка за Украйна по време на необявено посещаване в Киев, с цел да понижи опасенията, че помощта от най-големия съдружник може да се разколебае, съобщи Агенция Франс Прес.

След нахлуването на Русия в Украйна Съединените щати са дали над 40 милиарда $ помощ за сигурност и дадоха обещание да поддържат Киев " толкоз дълго, колкото е належащо ", само че опозицията от страна на твърдолинейните републиканци породи подозрения по отношение на бъдещето на американската помощ.

Остин посети посолството на Съединени американски щати в Киев, с цел да се срещне с дипломати и чиновници на Министерството на защитата, преди да увери украинския президент Володимир Зеленски по време на персонална среща, че поддръжката на Съединени американски щати няма да бъде прекъсната.

" Посланието, което ви нося през днешния ден, господин президент, е, че Съединени американски щати са с вас. Ние ще останем с вас за дълъг интервал от време ", сподели Остин на Зеленски.

" Това, което се случва тук, в Украйна, има значение освен за Украйна, само че и за останалия свят. Със сигурност има значение и за Съединените американски щати ", добави той.

Пътуването до Киев е второто за шефа на Пентагона, откогато Русия стартира пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Вашингтон е надалеч най-големият донор на военна помощ за Киев и намаляването на американската помощ би било сериозен удар за Украйна, която се приготвя за втората зима на войната.

Зеленски съобщи, че визитата на Остин е " значим сигнал за Украйна " и благодари на Конгреса, както и на американския народ за поддръжката.

" Разчитаме на вашата поддръжка ", съобщи той по време на срещата.

В допълнение към вътрешнополитическата съпротива на Съединени американски щати против продължаването на помощта, опустошителният спор сред Израел и Хамас - и съпътстващият го скок на нападенията против американските сили в Близкия изток - отвлече интернационалното внимание от Украйна.

Съединените щати упорстват, че могат да дават помощ и на двете страни.

" По въпроса дали има конкуренция или компромис сред поддръжката на Съединени американски щати за защитата на Украйна и за защитата на народа на Израел, няма подобен ", съобщи почитан чиновник на защитата на Съединени американски щати.

" Има известно припокриване, само че там, където има припокриване на избрани типове муниции... няма понижаване на даването на качества на Украйна ", добави служителят.

Посещението на Остин идва, откакто Киев разгласи, че е отблъснал съветските сили на няколко километра от крайбрежията на река Днепър.

Това би било първото значимо придвижване на силите на Киев месеци наред след разочароващата контраатака.

Украинските и съветските сили са ситуирани на противоположните страни на големия воден път в южната Херсонска област повече от година, откакто Русия изтегли войските си от западния бряг през ноември 2022г.

Официални лица оповестиха, че минимум двама души са били убити при съветски обстрел на паркинг в Херсон.

Снимка; БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР