Два празника, жребий на ЦИК за номерата в бюлетините, протести

...
Два празника, жребий на ЦИК за номерата в бюлетините, протести
Коментари Харесай

Най-важното през изминалата седмица – празници, протести и наводнения

Два празника , чоп на ЦИК за номерата в бюлетините, митинги и наводнения – това са част от събитията, които белязаха миналата работна седмица в България.

В понеделник точно на Деня на храбростта и празника на Българската войска президентът Румен Радев разяснява, че в последно време сме привикнали с честата промяна на кабинети и парламенти , само че в днешното време на рецесии, войни и неустановеност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на армията ни, където процесите по рационализация и грижа за персоналния състав към момента се движат прекомерно мудно.

„ Войската ни постоянно е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки тествания. Българите отдават заслужена респект на своите воини. На всички мъже и дами с пагони искам здраве и сили в тяхната виновна задача “, посочи той.

Министър Атанас Запрянов. Снимка: Министерство на защитата

От своя страна военният министър Атанас Запрянов увери, че бюджетът за защита ще се усилва и посочи, че за него 6 май значи доста . Мисля, че това е ден, в който би трябвало да дадем почитание на военнослужещите , добави той.

Запрянов благодари на депутатите за решението, което са взели за увеличение на заплатите на военнослужещите. По думите му бюджетът за защита може да нарасне на 2,5% от брутния вътрешен артикул , каквито са направените рекомендации в признатата Програма за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България – 2032.

„ Мисля, че бюджетът за защита ще пораства. Мисля, че това, което следва през юли във Вашингтон и срещата на високо ниво ще каже, че 2% е минимумът и би трябвало да се надгражда. Някои страни доближиха до 3%. Аз мисля, че в случай че се извърши заложеното в Програмата 2032 от 2,5% ще е задоволително да се стабилизира кадрово “ , уточни той.

Димитър Главчев. Снимка: Министерски съвет

В същия ден служебният министър председател Димитър Главчев посочи, че с екипа си ще направи всичко допустимо, с цел да няма такива практики, които да пречат на честността на изборите.

„ Всичко, което по закон ни е вменено, ще бъде направено “, уточни той пред публицисти и подсети, че главната задача на служебния кабинет е да има почтени и транспарантни избори.

„ Работим с Централна изборна комисия синхронизирано в тази тенденция. Всяка седмица групирам виновните министри за изборите и получавам от тях информация. Към момента се оправяме със периодите въпреки и да са съкратени “ , добави Главчев.

Във вторник от „ Българските държавни железници “ /БДЖ/ трансформираха цените на билетите за пътешестване с трен поради фрапантното увеличение на разноските на сдружението през последните няколко години. Ръстът е приблизително с 20%. Без смяна ще останат цените на железопътните карти „ Дете “, „ Учащ “, „ Семейство “ „ ТПЛ “ /трудноподвижни лица/ и „ Възрастен “, които са на алегорична стойност от 1,00 лв. .

В същия ден от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ оповестиха, че поради модернизацията на коловозното развиване на Централна гара-София се вкарва смяна в придвижването на влаковете , които идват и отпътуват главно от и към северното направление – Мездра, Видин, Варна, Русе.

Лекар. Снимка: КНСБ, Архив

Във вторник се организира среща сред служебния министър председател Димитър Главчев , ръководителя на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване /СБАЛ/ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ доктор Благомир Здравков . По време на диалозите стана ясно, че до края на май стартира събарянето на старите здания, намиращи се на терена на бъдещото детско лечебно заведение. Министър доктор Галя Кондева посочи, че към този момент е завършило делото по обжалването на публичната поръчка и има определен реализатор за събарянето на постройките . Предстои също по този начин Европейската капиталова банка /ЕИБ/ да избере реализатор във връзка с техническия план на лечебното заведение. В края на май ще се състои среща с представители на Европейска инвестиционна банка, на която ще бъдат поканени и членове на Обществения съвет.

„ Изграждането на Национална детска болница е главен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко допустимо да ускорим процесите там, където това зависи от нас “, уточни тя.

Към момента болничното заведение е единствената университетска детска болница у нас . Годишно през нея минават за лекуване към 7000 деца

Снимка: Пиксабей

В сряда и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов , служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “ /ДАНС/ Пламен Тончев подписаха взаимна заповед за основаване на Национално междуведомствено звено по отношение на изборите за Европейски парламент и за 50-о Народно заседание. Със заповедта се регламентират дейностите на институциите за гарантиране на политическите права на жителите и обезпечаване на бърза и съответна реакция за противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборите.

Целта на звеното е да съгласуваност на активността на държавното обвиняване , вътрешното министерство и ДАНС за дейно взаимоотношение на институциите от деня на разкриване на предизборната акция, в самия избирателен ден и ще завърши работата си до 30 дни след формалното оповестяване от Централната изборна комисия /ЦИК/ на окончателните резултати от изборите .

По-късно денем от ЦИК изтеглиха номерата на партиите и обединенията в бюлетината за гласоподаване за предварителните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът „ 2 в 1 “ ще се състои на 9 юни. Редът е следният:

  1.  – Партия „ ИТН “
  2. – Партия „ Глас национален “
  3. – Коалиция „ Синя България “ (партия „ Консервативно обединяване на десницата (КОД) “, партия „ Български демократически конгрес “, партия „ Движение демократично деяние – Дезинформация “, партия „ Национално придвижване за непоклатимост и напредък (НДСВ) “, партия „ Движение България на жителите “, партия „ Партия консервативна България “, партия „ Радикал-демократическа партия в България “)
  4. – Коалиция „ Ние жителите “ (партия „ Българска пролет “, партия „ КОЙ – подготвеност, отговорност и истина “, партия „ Българска работническо-селска партия “)
  5. – Инициативен комитет за издигане на самостоятелен претендент Кузман Илиев Илиев (за изборите на представители в Европейския парламент)
  6. – Партия „ Български гласъ “
  7. – Коалиция „ Коалиция на розата “ (партия „ Българска социалдемокрация – Евролевица “, партия „ Обединен блок на труда български лейбъристи “, партия „ Родолюбие 2000 “)
  8. – Коалиция „ Център “ (партия „ Свобода “, партия „ Българска земеделска партия “)
  9. – Коалиция „ Солидарна България “ (партия „ Изправи се, България “, партия „ Българската левица “, партия „ Обединена социалдемокрация “)
  10. – Партия „ Единение “
  11. – Партия „ Българско национално обединяване “
  12. – Партия „ Възраждане “
  13. – Партия „ Морал, единение, чест “
  14. – Коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (партия „ Продължаваме промяната “, партия ВОЛТ, партия „ Демократи за мощна България “, партия „ Движение „ Да, България! “)
  15. – Партия „ Народна партия „ Истината и единствено истината “
  16. – Партия „ Български напредък “
  17. – Коалиция „ Граждански блок “ (партия „ Български либерален съюз „ Радикали “, партия „ Партия на българските дами “)
  18. – Партия „ Общество за нова България “
  19. – Коалиция „ Левицата! “ (партия „ АБВ (Алтернатива за българско възраждане) “, партия „ Движение 21 “, партия „ Зелена партия “, партия „ Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “, партия „ Национално придвижване за избавление на отечеството “, партия „ Политическо придвижване социалдемократи “)
  20. – Партия „ Партия на зелените “
  21. – Партия „ Ние идваме “
  22. – Коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили (партия ГЕРБ, партия СДС)
  23. – Партия „ Български народен съюз „ Нова народна власт “
  24. – Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ (партия „ Българска социалистическа партия “, партия „ Политически клуб „ Екогласност “, партия „ Политически клуб „ Тракия)
  25. – Партия „ Величие “
  26. – Партия „ Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване “
  27. – Партия „ Пряка народна власт “
  28. – Партия „ Движение за права и свободи “
  29. – Партия „ Зелено придвижване “
  30. – Партия „ За велика България “
  31. – Партия „ Български съюз за директна народна власт “
  32. – Коалиция „ Неутрална България “ (партия „ Комунистическа партия на България “, партия „ Българска комунистическа партия “, партия „ Партия на българските комунисти “, партия „ Русофили за възобновление на отечеството “) – единствено за парламентарните избори.

В сряда служебният кабинет одобри решение, с което назначава четирима нови регионални шефове на областите Благоевград, Видин, Добрич и Плевен. За регионален шеф на Благоевград е назначен Георги Динев , на Видин е Ани Арутюнян , на Добрич Румен Русев , а на Плевен Николай Абрашев .

Два митинга в София белязаха 8 май. При първия близки и другари на убития Пейо Пеев се събраха пред Съдебната палата, като техните претенции са Габриела Славова-Пеева, упрекната в убийството, да бъде върната в ареста и да не бъде допускано грижите за децата ѝ да бъдат поверявани на нея. На 30 април Софийският апелативен съд пусна под домакински арест Габриела Славова-Пеева.

Същевременно с митинг и шествие против войната по пътищата бе маркирано навършването на една година от загубата на Ани и Явор , блъснати от автомобил на пешеходна пътека на столичния бул. „ Сливница “ , напомня „ Българска телеграфна агенция “. Техни родственици, другари и съпричастни жители се събраха на кръстовището на бул. „ Сливница “ и ул. „ Русе “, където на 9 май 2023 година се случи произшествието. Протестиращите резервираха минута безмълвие в тяхна памет, само че и в символ на респект към всички починали и потърпевши при пътни произшествия, призовавайки институциите за съответни дейности.

Бедствие в Плевен. Снимка: Габриела Тонева, Фейсбук

В края на деня мощен дъжд , съпроводен с градушка , падна в Плевен и наводни улици, изби, приземни етажи. На места асфалтът беше отвеян, а в част от града нямаше ток . По информация от Община Плевен за „ Българска телеграфна агенция “ е имало подадени сигнали на горещия телефон на локалната администрация за закъсали коли в ниските елементи на града, какво и за наводнен хипермаркет. На идващия ден стартира разчистването на следствията от бурята .

На 8 май изобилен дъжд наводни улици и къщи и в павелбанското село Скобелево , а във Видинско вследствие на придошлите води на р. Делейнска са били наводнени къщи.

Автомобилите. Снимка: Министерство на вътрешните работи

В четвъртък служебният вътрешен министър Калин Стоянов връчи на „ Гранична полиция “ ключовете на 40 нови автомобила . Те са закупени по план „ Доставка на МПС за задачите на граничния надзор “, финансиран посредством Инструмента за финансова поддръжка за ръководството на границите и визовата политика за интервала 2021 – 2027 година Стойността им е 69 милиона лв.. Те ще бъдат разпределени в цялата страна. До края на годината се чакат още над 300 сходни коли .

На 9 май България означи Деня на Европа за 17-и път като държава-членка на Европейския съюз! В този ден паралелно до българския байрак пред Президентството тържествено беше издигнато и знамето на Европейски Съюз , с цел да ни припомня, че сме част от европейското семейство, чието единение и идеали би трябвало да пазиме всекидневно и неуморно.

А от ЦИК подсетиха, че до 25 май гласоподавателите могат да подадат заявление за гласоподаване по сегашен адрес .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР