Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договорите за покупката на

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договорите за покупката на
Коментари Харесай

Каракачанов подписа договорите за новите американски изтребители


Министърът на защитата Красимир Каракачанов подписа договорите за покупката на американски изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили, осведоми bTV.

Доставката е на осем нови самолета F-16 Блок 70, на въоръжение и на съоръжение. Предвижда се и образование на водачи и наземен личен състав. Всички 8 самолета би трябвало да бъдат доставени до 2023 година

За да влязат в действие тези контракти, следва да бъдат утвърдени от Народното събрание.

Общата сума е 1,256 милиарда $ - в български лв. това е към 2,1 милиарда лева

Държавният департамент на Съединени американски щати е подхванал дейности за понижаване на общата цена с до 60 млн. щатски $, чрез искане от Конгреса на Съединени американски щати за в допълнение финансиране, което да бъде употребявано в полза на България. Предстои настояването да бъде прегледано, прецизират от Министерството на защитата.

Ден, откакто държавното управление утвърди договорката, в общественото пространство се появиха разнопосочни мнения. Според някои нашата страна се е задоволила с орязан до безполезност пакет.

Зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов обясни пред bTV главните параметри на постигнатото в договарянията.

„ Пакетната цена на конгреса надвишава пакета, който ние сме декларирали. Когато се прави съпоставяне би трябвало да имаме поради оня пакет, който декларирахме към Италия, Швеция и Съединени американски щати и който е по-малък от този, който конгресът ни разгласи. По принцип той афишира доста по-висок таван на опция за закупуване. Това разрешава по време на договарянията ние да усилваме този пакет”, разясни Атанас Запрянов.

По думите му не би трябвало да се вършат внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви качества.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР