Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли възможността руски специалисти да

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли възможността руски специалисти да
Коментари Харесай

Су-25 нямало да се ремонтират в България, Каракачанов вече платил на Беларус

Министърът на защитата Красимир Каракачанов отхвърли опцията съветски експерти да вземат участие в ремонта на щурмовите Су-25. Във вторник ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България и страната ни насочва покана към Русия съветски експерти да се включат. Караянчева сподели това след среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Парите за ремонта на самолетите по контракта с Беларус към този момент са преведени, съобщи Каракчанов, който през днешния ден е на посещаване в авиобаза " Граф Игнатиево ", представен от БНР. Според него недоразуменията с министерството на стопанската система по осъществяването на контракта би трябвало да бъдат преодолени, тъй като летателният запас на единия аероплан към този момент е изминал. Ресурс имат не повече от 5 щурмовика.

Според Каракачанов министърът на стопанската система Емил Караниколов, който към този момент изрази противоречие самолетите да се ремонтират от Беларус поради наложените наказания, е бил измамен, както и Цвета Караянчева. " Може би някой е подал, по какъв начин да кажа, неправилна информация. Можем да отидем към подобен вид, не дай си Боже, в случай че не се реализира договорът с Беларус ", сподели Каракачанов. Той не счита, че разнобоят ще има в допълнение политическо напрежение в обединението:

" Вчера парите бяха преведени и в случай че няма проблем с превода, следва Министерство на стопанската система да уверение за краткотраен експорт и самолетите да почната да бъдат ремонтирани, с цел да не се окаже, че ще ги приземим ".

Ремонтът на българските щурмови самолети Су-25, който ще е за най-малко 100 млн. лева, не може да стартира поради оръжейни наказания против Беларус. " Министерството на защитата разплати средства в инструкции размер в месец декември, след което бяха върнати поради политиката на кореспондентската банка, която трябваше да направи прехвърлянето ", сподели при започване на май заместник-министърът на защитата Атанолий Величков след съвещанието на комисията по защита на Народното събрание.

" През март служители започнаха да изясняват, че има наказания, които могат да бъдат нарушени, което е безусловно несериозно, имайки поради практиката на други натовски и европейски страни ", разяснява Каракачанов представен от пресцентъра на Министерството на защитата. Според него ремонтът и възобновяване на настояща бойна техника не попада под глобите, наложени от Европейски Съюз. " Санкциите против Беларус са по повод единствено и само на вътрешни репресии. Практиката и на други европейски страни ясно демонстрира, че във връзка с възобновяване на бойните качества не би трябвало да има някакви ограничавания ", сподели Каракачанов.

" За да бъде обяснен този въпрос министерствата на стопанската система и на защитата внесоха на 19 юни т.г. предложение за допълнение на Постановлението на Министерския съвет № 91 от 9.04.2001 година, което касае рестриктивните мерки по отношение на Беларус. Въпреки признатото от държавното управление допълнение, Министерството на стопанската система прави предложение за дерогация до всички държави-членки на Европейски Съюз, което на процедура ще отнеме сред 9 и 12 месеца. ", описа Каракачанов.

Съветът на Европейски Съюз удължи ембаргото против Беларус с още една година през февруари. Санкциите са наложени още през 2004 година и важат за оръжия и съоръжение, които биха могли да се употребяват за вътрешни репресии. Санкции против Беларус няма, както и против Руската федерация, когато става въпрос за контракти, подписани преди 2014 г, и за ремонт на техника на въоръжение в българската страна, e тълкуванието на Министерството на защитата.

Ремонтът на щурмовите самолети Су-25, за който Министерството на защитата ще заплати на беларуския " 558 Авиационен ремонтен цех " в Барановичи най-малко 100 млн лева, е можел да бъде изработен в България от държавния цех " Авионамс ". " Рособоронекспорт ", който държи лицензите за Су-25, е възнамерявал да взе участие в процедурата дружно с " Авионамс " и заради това на българското сдружение не му е нужен подобен, съгласно кореспонденцията водена с министерството на стопанската система.

Правителството реши да отпусне " до 99 млн. лева с Данък добавена стойност " за ремонта на самолетите Су-25 в Беларус. Това е оптималната сума, която може да бъде дадена от държавното управление преди да се наложи особено решение на Народното събрание. В последния отчет на комисията в министерството на защитата, водела договарянията, написа за крайната оферта на беларуската компания: " Цената за осъществяване на всички вероятни действия по предмета на поръчката (при зародила потребност от това) за 14 бр. самолети Су-25 е в размер на 73 665 500 евро без Данък добавена стойност. " Това значи, че военното министерство ще може да направи цялостен оздравителен ремонт най-много на 8 " щурмовака " Су-25. Ремонтът би трябвало да се направи за 4 години, като плануваният % на оскъпяване е 6% годишно.

Процедурата по желание на реализатор на ремонта на Су-25 публично стартира на 17 август 2018 година, когато министерството на защитата разгласява покана до " 558 Авиационен ремонтен цех " в Барановичи за присъединяване и договаряне. Същата покана е отправена и към съветската " Объединённая авиастрои́тельная корпорация " в която са обединени всички съветски производители на самолети.

Обяснението на МО тогава бе, че единствено тези компании могат да ремонтират българските Су, а изводът е резултат на изследване. В последна сметка до присъединяване е позволен единствено беларуският цех и на 23 октомври е определен за реализатор. След спомагателни договаряния окончателното решение за избор на реализатор, подписано от министър Красимир Каракачанов, е взето на 16 ноември. Самото рамково съглашение е подписано на 30 ноември. На същата дата е подписано и в допълнение съглашение, съгласно което общата стойност на всички контракти по съглашението не може да е по-голяма от 42 186 693.11 евро (бел.ред - с въпросните милиони евро и 11 евроцента сумата доближава тъкмо 99 млн. лв).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР