Министърът на околната среда и водите Нено Димов отговори на

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов отговори на
Коментари Харесай

Нено Димов повтори: Ще се строят само спортни съоръжения в Пирин - писти, лифтове и влекове

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отговори на въпроси на жители във „ Facebook " по отношение на смяната в проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин ", който беше признат от държавното управление и дава право да бъде построен нов въжен превоз над Банско. Точно в 12 часа министърът стартира да дава отговор на питания посредством жива видеовръзка във Facebook страницата на Министерството на околната среда и водите.

В парк „ Пирин " ще може да се построяват ски писти, стана ясно от отговорите му.

„ Това обаче може да става само след осъществяване на процедура за оценка на въздействието върху околната среда ", безапелационен беше Димов.

С новото решение на Министерския съвет се разрешава създаване на ски уреди, писти и лифтове на територията на парка.

„ Разрешенията обаче за каквито и да е било обекти ще се дават след осъществяване на подробна оценка на влияние върху околната среда и публично разискване ", безапелационен беше екоминистърът.

" Уточнявам, смяната в Плана за ръководство на Национален парк " Пирин " върху 48% от парка - в 45% се позволява само и единствено водохващания за питейни потребности, в 2% от парка над Банско и 0.6% от парка над Добринище се разрешава построяването на спортна инфраструктура ", съобщи Димов.

Той акцентира най-малко 10 пъти, че става въпрос за строителство единствено на спортни уреди. Такива спортни уреди са въжен превоз, влек и ски писти.

Екоминистърът беше безапелационен - „ градеж на хотели, заведения за хранене и други уреди няма да има, това е безусловно неразрешено. Единственото строителство ще бъде на спортна инфраструктура, като ще има и компесаторни ограничения. Такива компесаторни ограничения се разискват, откакто към този момент има капиталово предложение и стане ясно какво ще се сече, с цел да се изградят оборудванията ".

" Изменението на проекта дава опция за вложения единствено в тези 2.6% и единствено за спортни уреди. Тези капиталови планове би трябвало да минат всички оценки - през екологична оценка, оценка за сходството, оценка за въздействието върху околната среда и след това публично разискване. При тези оценки ще се видят и нужните компесаторни механизми - къде ще се строи, по какъв начин ще се строи. "

На въпрос дали съществуват малки врати в закона, които ще разрешават да се секат вековни гори и да се строят хотели и здания Димов съобщи, че такива малки врати няма.

" Вековните гори са детайл на оценката ", уточни Димов и посочи, че в региона, в който се развива ски зоната, може би има няколко вековни дървета, само че не става въпрос за цели гори. По думите му когато постъпи капиталово предложение, ще се създадат нужните оценки, на които ще стане ясно дали трасето минава през такова вековно дърво или не. Тогава ще се откри дали е неотложно планът на трасето да се измести с " 2 метра вляво или 2 метра вдясно, с цел да се отбрани дървото ".

За в този момент няма изясненост къде ще минава трасето, тъй като няма постъпило капиталово предложение за построяването на втори въжен превоз.

На въпрос за какво не е направено публично разискване преди да се одобряват измененията в Плана за ръководство на Природен парк " Пирин ", Димов уточни, че публични разисквания е имало, те са били няколко през последните 5 години - както в София, по този начин в Банско.

По думите на Димов на концесионера на ски зона Банско са правени голям брой инспекции от прокуратурата и от Дирекцията за народен строителен надзор, които инспекции не са открили нарушавания. Той не отговори на въпрос на фенове какъв е размерът на концесионната такса, която печели страната от отдаването на териториите за ски уреди над Банско.

На въпроса за какво при хубавите условия у нас, България в действителност няма развита ски инфраструктура, Димов отговори, че преди години ски спортът е бил доста по-разпространен у нас. Той уточни като образец Витоша. По думите на екоминистъра България би трябвало да реши дали желае да стане ски дестинация, нещо което било и заложено в управническата стратегия на ГЕРБ и Обединени патриоти. Според Димов в случай че България стане ски дестинация, това ще докара до доста повече богатства с изключение на икономическите - децата ще спортуват повече и ще дишат чист въздух, вместо да седят непрестанно пред компютрите.

Димов изясни и че е провел среща с кмета на Банско и общински съветници от общината, които са обяснили, че са доста удовлетворени от решението да се построи нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско.

На въпрос за какво съществуващите уреди не работят през лятото, в случай, че зимният сезон е едвам 25% от годината, Димов уточни, че би било хубаво да има работещ въжен превоз, който да транспортира туристи целогодишно, само че това зависи от икономическа оценка - в случай че няма хора, които да бъдат транспортирани, няма смисъл да работи въжен превоз.

Димов заключи и акцентира за следващ път през последните седмици, че лифтът е най-екологично чистият превоз. Екоминистърът уточни и че ще се обсъдят опциите да се забрани напълно качването на коли в планината, с изключение на тези, които обслужват оборудванията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР