Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов
Коментари Харесай

Нено Димов представи приоритетите на европредседателство ни в областта на околната среда пред ЕП

Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила показа през днешния ден целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в региона на околната среда пред Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните на Европейския парламент в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

„ Разположена на кръстопът, през вековете България с цената на доста жертви е защитавала Европа от непознати нашествия, като и до през днешния ден продължаваме да сме страж на югоизточната „ врата “ на остарелия континент. Мисията ни на страж съчетава и опазването на изключителното естествено разнообразие. Затова преглеждаме икономическото развиване и растежа в границите на салдото с опазването на околната среда. Именно за поддържането на този баланс ще работим интензивно и поредно като ръководители на Съвета на Европейски Съюз “, сподели Димов пред членовете на комисията.

Министърът акцентира, че за страната ни като ръководител на Съвета на Европейски Съюз е от основно значение установяването на ефикасен и открит разговор с Европейския парламент като съзаконодателен орган. Той подсигурява подготвеност „ за непрекъснат контакт за намиране на работещи решения и реализиране на действителни резултати в отбрана на ползите на европейските жители и на главните европейски полезности “.

В програмата си в региона на околната среда България е сложила акцент върху прехода към кръгова стопанска система при ефикасното потребление на ресурсите и намаляването на въздействието върху околната среда, както и върху използване на екоиновативни решения. „ Планираме да отдадем приоритет на новата тактика за пластмасите, като организираме спор на равнище министри по време на Съвета през март. Ще насочим полемиката към това по какъв начин можем да увеличим преработването и да понижим доста депонирането и изгарянето на пластмасови боклуци “, добави министърът. „ Във фокуса на председателството слагаме и подобряването на качеството на атмосферния въздух. Замърсяването на въздуха е сериозен освен екологичен, само че и обществен проблем “, сподели още Нено Димов. Той съобщи изрично, че в Европа има политически консенсус по въпросите за климатичните промени и ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати, и България е част от този консенсус. Приоритет е и тематиката за по-доброто контролиране за обезпечаване на по-ефективно използване на екологичното законодателство.

„ Вярвам, че провокациите ни сплотиха, направиха ни по-силни, а рецесиите ни научиха, че не би трябвало да одобряваме нищо за даденост. И считам, че на рецесиите би трябвало да отговорим с „ повече Европа “. Защото имам вяра, че бъдещето принадлежи на една Европа, която е обединена, просперираща и солидарна. Защото „ Съединението прави силата “, съобщи в умозаключение министър Димов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР