Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е

...
Министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил Димитров е
Коментари Харесай

Министър Димитров проверява язовирите „Ястребино“, „Тича“ и „Цонево“

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и през днешния ден стартира инспекции на място на язовирите „ Ястребино “, „ Тича “ и „ Цонево “.

Проверките са по отношение на идните през идната седмица поредност от работни срещи в осъществяване на предоставената от министър-председателя Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г задача за взимане на ограничения за обезпечаване на спомагателни източници на вода за популацията, земеделието и енергетиката през идната 2021 година във връзка със засушаването, прецизират от Министерство на околната среда и водите.

При визитата си на бент. „ Ястребино “ през днешния ден министърът заяви, че от него не се планува прилагане на повече вода за други потребности, с изключение на за питейно-битово водоснабдяване. Той посети и новия сондаж в Търговище, от който ще се употребява вода за индустрията. „ Това е стъпка в вярната посока за икономии и икономисване на вода “, съобщи министър Димитров.

Той разясни, че до момента за промишлени потребности се е употребява питейна вода от язовир „ Тича “.

След стартирането в употреба на новия сондаж най-големия индустриален консуматор „ Шишеджам “ ще има самостоятелен източник, няма да употребява питейна вода и ще икономиса към 25% от водата, употребена до момента от язовир „ Тича “.



Министър Димитров напомни, че още при започване на лятото е дал инструкции на локалните управляващи в експлотационните сдружения в Търговище и Шумен и за търсене на различни източници, само че до момента в който Търговище към този момент вършат стъпки в тази посока, Шумен към момента не са подхванали дейности, макар съществуването от десетилетия към 40 построени сондажа, множеството от тях захранвали с питейна вода Шумен преди да стартира зареждането му от построения за аграрни цели бент. „ Тича “.

С цел обезпечаване на водни количества от комплексните и значими язовири, ръководени от Министерство на околната среда и водите в идващите седмици министър Димитров ще организира срещи с управленията на държавните ведомствата, виновни за водния бранш и експлотационните сдружения. Ще бъдат разисквани решения за обезпечаване на води за потребностите на всички ползватели с приоритет питейно-битово водоснабдяване, както и опциите и разрешителните режими по повод различни лични водоизточници.

Всички старания на Министерство на околната среда и водите са ориентирани към опазване на ресурса в язовирите и предпазване на водата в тях за идната 2021 година В тази връзка през миналите месеци министър Димитров посети огромна част от язовирите, осигуряващи водни количества, както на питейно-битово водоснабдяване, по този начин и за земеделието, енергетиката и индустрията.

През 2020 година бяха подхванати редица ограничения и ограничавания на водоползвателите, които способстваха за акумулиране на воден запас в язовирите за питейно-битово водоснабдяване.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР