Министърът на образованието Галин Цоков нареди проверка на процедурата за

...
Министърът на образованието Галин Цоков нареди проверка на процедурата за
Коментари Харесай

Министърът на образованието нареди проверка на избора на Любомир Спасов за декан в СУ

Министърът на образованието Галин Цоков подреди инспекция на процедурата за избор на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет (СУ). Това просветителното министерство във вторник.

Новината идва, откакто трима преподаватели в Медицинския факултет на СУ алармираха за нарушавания в процедурата за избор на декан. В отворено писмо до медиите те показват, че единственият съперник на Спасов – досегашният декан Дорина Асенова, не е позволен да взе участие като претендент в избора, тъй като по едно и също време е учител и работи в болница „ Лозенец “, която е образователна база на Медицинския университет на СУ. Това до момента не е било спънка тя да е декан.

Преподавателите алармират също и за редица нарушавания на самото общо заседание, на което Спасов е определен за декан.

Тримата преподаватели са изпратили сигнали до управлението на Софийския университет и оспорват избора на Спасов пред съда, заяви.

Във вторник Министерството на образованието заяви, че е постъпил сигнал по отношение на процедурата за избор на Спасов. Институцията уточни още, че ще бъде тествана законосъобразността на процедурата и ще бъде поискано Софийския университет да даде цялата налична информация по случая.

Любомир Спасов към този момент е бил декан на Медицинския университет на СУ. Дълги години той беше шеф на болница „ Лозенец “, известна като Правителствена болница. Той беше, откакто тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров заяви за противозаконни трансплантации, осъществявани в лечебното заведение.

Журналистическо от 2021 година разкри фиктивни хоспитализации в болница „ Лозенец “ по времето, когато Спасов беше неин шеф.

През 2023 година следствие на сподели, че в болничното заведение има първокласен апартамент, издигнат по време на ръководството на Спасов. Сегашното управление на лечебното заведение твърди, че това пространство е неизползваемо, и заяви на полицията и прокуратурата за случая.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР